Syringa vulgaris orgona sövény 1

Milyen sövényt ültessek?

Talán meglepő, de szinte minden növényből lehet sövényt ültetni, a kérdés csak az, hogy vajon a kiválasztott növény megfelel-e a céljainknak! A Milyen sövényt ültessek? cikkünkben megmutatjuk azokat a szempontokat, amiket  végig kell gondolnod ahhoz, hogy hosszútávon is elégedett legyél a sövényeddel, és egyből konkrét fajtákat is javaslunk hozzá. 

Szinte minden kerttulajdonos már a kertrendezés legelején szembesül azzal a kérdéssel, hogy milyen sövényt ültessen. A kert a legtöbbünknek egy intim, a külvilágtól elzárt éden, így nem véletlen, hogy a kert védettségének megteremtése az első teendők között szerepel a listánkon. 

nyíratlan sövény
Magas és alacsony nyírott sövények tagolják a kertet. Forrás: internet

Elválasztás a kertben

Mindjárt az elején érdemes tisztázni, hogy a sövényültetés nem cél, hanem egy eszköz. A sövényültetés megoldás arra, hogy valamit elhatároljunk a kertünkben, legyen az a szomszéd kertje, egy másik kertrészlet, az utca látványa, vagy a külső környezet, például egy erdő. De a sövény csak az egyik megoldás az elválasztásra. További két lehetőséget is megfontolhatunk növényekkel történő elhatárolásra:

 • a futtatórács futónövényekkel, vagy
 • széles, nagy növénysáv.

A lényeges különbség ezek között a térigényük, azaz a rendelkezésünkre álló ültetési hely, ahova az elválasztó növényeket telepíthetjük.

Ha csak keskeny ágyásunk van az ültetésre, akkor a rácsos futtatás a legjobb megoldás, hiszen itt a növények kiterjedése könnyen korlátozható, és akár 30-40 cm széles ültetési hely is elég ahhoz, hogy megteremtsük a növény fejlődéséhez szükséges feltételeket. Ilyet gyakran láthatunk kiskertekben, udvarkertekben, teraszoknál, balkonoknál. Előnye a a futtatórácsos elválasztásnak a kis helyigény mellett a gyors takarás, hiszen a futónövényeink növekedési sebessége általában az élmezőnybe tartozik. Hátránya, hogy a tömör takarás nehezebben megoldható, hiszen csak egy vékony lombfelületet jön létre.

Milyen sövényt ültessek?
Huzalokon futó vadszőlő sejtelmes takarást ad a terasznak.
vegyes széles növényhatár
Széles határoló növénysáv vegyesen cserjékből és évelőkből.

 

Az elhatároláshoz rendelkezésre álló hely szempontjából a másik véglet a széles, több méter mélységű növénysáv, ami kis kertek esetében nehezebben alkalmazható. Talán emiatt is ritkán használt elválasztási mód, pedig vitathatatlan előnye, hogy változatos, vegyes cserjecsoportot tudunk így alkotni: örökzöldek és lombhullatók, virágzó cserjék és gyorsan növő fajták tömegével szinte mindent megoldhatunk. A végeredmény szemet gyönyörködtető, dekoratív és sűrű takarás. Mielőtt egy kézlegyintéssel elintéznéd, hogy neked nincs erre helyed, gondold át, hogy tényleg így van-e, mert a legtöbb esetben inkább csak a merészség hiányzik ehhez!

A klasszikus és legnépszerűbb megoldás a takarásra a sövény, aminek a helyigénye az előbbi két mód között található. A sövény helyigénye kb. 1 métertől a 2 méterig terjedhet attól függően, hogy milyen növényt és fenntartási módot választunk.

Sövényről tehát akkor beszélünk, ha csupán egy sornyi növény ültetésére van helyünk.

Ha ezek után továbbra is úgy gondolod, hogy a te kertedben a sövény a jó megoldás, mert se több, se kevesebb helyed nincs erre, akkor maradj velünk, és nézzük, mi kell ahhoz, hogy megtaláld a választ a milyen sövényt ültessek kérdésedre. Haladjunk lépésről-lépésre, és az átfogó és általános kérdés helyett tegyük fel magunknak az alábbiakat:

 • Akarok –e sövényt nyírni?
 • Mekkora legyen a sövény szélessége?
 • Mekkora legyen a sövény magassága?
 • Mikor kell takarnia a sövénynek?
 • Mennyire szeretnék gyors megoldást?
 • Mennyire legyen dekoratív?
 • Egyéb szempontok, például madárbarát legyen-e?

Milyen sövényt ültessek? - lépésről lépésre

A sövényt általában hosszú távra telepítjük, ezért az esetek 90%-ában cserjékből válogatunk majd, mert ezek élettartama hosszabb, mint az évelőké, de látni fogjuk, hogy a bambuszok és a magasabb díszfüvek is izgalmas választás lehetnek.

1. Nyírott vagy nyíratlan sövény?

Legelső kérdés, hogy nyírott vagy nyíratlan legyen a sövényünk, mert, amint alább látni fogjuk, ennek számtalan vonzata van. A sövénynél nem kötelező robot a rendszeres nyírás, de ha egyszer elkezdjük, vagy úgy választottunk fajtát, hogy növekedése miatt ez szükséges, akkor a sövénynyírás állandó kerti munka lesz, növénytől függően évente 2-3 alkalommal, amíg bírjuk szusszal! Nézzük az előnyöket és hátrányokat, hogy könnyebben választhass!

nyírott sövény
Nyírott sövény
Nyíratlan sövény
Sövény tömörsége

A rendszeres nyírás miatt sűrű vagy extra sűrű.

Laza vagy tömör.

Sövény tervezett magassága

Szabályozható, de a nyírás miatt csak akkora lehet, amit még elérhetünk, tehát 2 méternél ritkán nagyobb.

A növénytől függ. Magassága akár 4-6 méter is lehet.

Sövény szélessége

Szabályozható, de a nyírás miatt mindkét oldalról hozzá kell férnünk, ezért a valós helyigény kétszer akkora, mint maga a sövény.

A növénytől függ. Elég neki akkora hely, amire a növénynek szüksége van.

Növekedési gyorsaság

Lehet gyors növekedésű is.

Lassú vagy közepes.

Fajtaválaszték

Bőséges a választék, de a nyírott sövényhez mindig csak egy fajtát válasszunk. Kerüljük a túl nagy levelűeket.

Esetleg keverhetjük is a fajtákat. A feltételeinknek általában csak pár fajta felel majd meg, és van olyan növény, például a gyertyán, amiből csak nyírással tudunk szép sövényt nevelni. Előtervezést igényel.

Fenntartás

Évente 2-3 alkalom a nyírás miatt..

Alkalmanként, ha valami elöregedett, vagy fiatalítani akarjuk.

2. Mekkora sövényt ültessek? A megfelelő méret kiválasztása

A sövény magassága

Azt, hogy mekkora legyen a sövény végső magassága, szintén tőlünk függ, de a fajtaválasztást befolyásolja, hogy nyírott vagy nyíratlan legyen-e. Ha nyírottat szeretnél, akkor ezt a részt át is ugorhatod, és csak arra figyelj, hogy a növény legalább akkorára nőjön, mint amit takarni szeretnél, de ha neked a nyíratlan lesz a megfelelő, akkor ez rész bizony fontos lesz. Azt kell megvizsgálnunk, hogy mit akarunk takarni. Ha a szomszéd házát háztetőstül, akkor több méter magas sövényre lehet szükségünk, de ha csupán a szomszéd kertjét kell elválasztanunk, hogy ne lássanak át, akkor elég lehet egy 2 méter magas sövényt ültetni. Érdemes modellezni egy léccel vagy rúddal a tervezett sövényt, és szemléljük meg több nézőpontból is, hogy a megfelelő magasságot megtaláljuk.

sovenyek a kertben

Legyünk visszafogottak. A túl magas sövény nyomasztó lehet egy kis kertben, és ha utólag meggondolnánk magunkat, később a sövény visszametszése már fizikailag is nehéz lesz.(A kívánt magasságra növő cserje megtalálásához használhatod a szűrési rendszerünket is, továbbá segítség lehet, hogy minden növénynél feltüntettük a várható magasságot is.)

Magas sövényhez alkalmas fajták:

Alacsony sövénynek alkalmas fajták

A sövény szélessége

Most már megvan, hogy nyírott vagy nyíratlan legyen a sövényünk, és azt is tudjuk, hogy milyen magasságig kell majd nőnie. A következő eldöntendő kérdés a sövény szélessége, ami a rendelkezésre álló helytől függ. Figyelem! A legtöbb esetben a sövény szükséges helyigényét alulbecsüljük, a sövényhez legalább 1,5 méter helyet szánj, de ha nyírott lesz, akkor kétszer annyit, mint maga a sövény, mert a nyírás miatt még hozzá is kell férned!

Ha csak szűk helyed van, például 1,5 méter, és nem akarsz a nyírással törődni, akkor alapvetőn szűk, oszlopos növekedésű fajták között válogass. Ha ennél kevesebb a hely, akkor lugasra lesz szükséged, amire a futónövényeink alkalmasak.

Keskeny sövényhez alkalmas fajták

Ha nagyobb a helyed, mint 1,5 méter, akkor a terebélyesebb fajták is szóba jöhetnek. Ha viszont 2,5 méternél is több a helyed, akkor fontold meg a komplex növénycsoport alkalmazását!

Széles sövénynek alkalmas fajták

Egy termék se felelt meg a keresésnek.

Sajnos, nincs találatunk erre a kifejezésre

Ezekben a kategóriákban találod a legnagyobb választékot, itt mindenképpen érdemes még körbenézned, hogy valami hasonlóra lelj.

További tippek, hogy megoldást találj a problémádra

 • Csoportosítottuk felhasználási területek szerint is a növényeket, ahol hasonló célra ültethető növényeket találsz
 • Használd a további kereséshez a szűrő funkciónkat, mert segít az adott növényhez hasonlót találni

Kérd vevőszolgálatunk segítségét:

3. Különleges szempontok a sövény ültetésénél

Örökzöld sövények

Komoly dilemma, hogy örökzöldet vagy lombos, esetleg virágos fajtát telepítsünk. Megint csak a saját igényeinket kell rendbe tenni ennek megválaszolására. Ha a takarás egész évben fontos, sőt télen még inkább, mert más növényeink visszahúzódnak, akkor az örökzöldek mellett tegyük le a voksot. Az örökzöld sövénynek alkalmas fajták választéka erősen korlátozott, íme néhány jól bevált kategória:

Ha viszont a téli takarás másodlagos, például nyaralóról van szó, akkor válogassunk a lombos cserjék között, ezek ugyanis az őszi lombszínükkel, friss hajtásaikkal dekorálnak.

Gyorsan növő sövények

Ugyan ki akar várni éveket arra, hogy eltakarja kertjét az utca felől? Ugye, hogy ha lehetne, akkor te is gyorsan növő sövényt választanál? De ahogy minden révnél meg kell fizetni a vámot, úgy a sövény gyorsasága sincs ingyen. Minden gyorsan növő cserje csak nyírással tartható a kívánt terjedelemben! Tehát óvatosan ezekkel a gyorsan növő fajtákkal! De ha neked az idő fontos, és a nyírás sem gond, akkor válassz az alábbi fajtákból:

Dekoratív különleges sövények

sövény díszfűből
bambusz sövény

Különösen nagy feladat olyan fajtát találni, amitől nem csak azt várjuk, hogy elválasszon és takarjon, hanem azt is, hogy látványos legyen. Ilyen igény merülhet fel például teraszok környékén és egyéb kerten belüli alacsonyabb elválasztásnál. Tartsuk szem előtt, hogy a legtöbb fajtánál a dekorációs időszak csak rövid! Ha dekoratív sövényt szeretnél, akkor az alábbi fajtákból érdemes szemezgetni:

rózsa sövény
Gyönyörű rózsasövény egy hazai magánkertben. Igazán jól nyár elején mutat.
Spiraea x vanhouttei kerti gyöngyvessző sövény 4

Különleges hatást érhetsz el az alábbi fajtákkal:

Reméljük, hogy a fenti példák között találsz a saját igényeidnek is mindenben megfelelőt, de ha nem, akkor válogass kész megoldásainkból, amelyet itt érhetsz el: Sövény növények