Murvafürt - Bougainvillea

A murvafürt (Bougainvillea) évelő kúszónövény, eredetileg Brazíliából származik. Dézsás növényként érdemes kezelni, mivel a mi téli hideg időjárásunkat sajnos nem viselik el, ezért ha ki is ülteted a kertbe, ősszel vissza kell helyezni egy nagyobb cserépbe vagy dézsába, és egy fagymentes helyre kell szállítanod.

Murvafürt - Bougainvillea
Mutasd a szűrőt

1–21 termék, összesen 45 db

1–21 termék, összesen 45 db

A murvafürt jellemzői:

  • Alak: Fásodó, csavarodott szárú, gyorsan növő  cserje, ami akár 4 méter magasra is képes felfutni tövises hajtásai segítségével.
  • Virág: Szív alakú, élénk színű fellevelei vannak, amelyek körülölelik az apró, krémfehér, tölcséres virágokat. A fellevelek számtalan színben pompáznak. Leggyakoribb az élénk magenta, de lazacszínű és sárga is lehet. Egész nyár folyamán virágzik. Papírvirágnak is hívják, mert a levelek vékonyak, pergamenszerűek.
  • Levél: Fényesek, tojásdad formájúak, kihegyesedő véggel. A levelek különböző magasságban, a szár vagy az ág egyik-másik oldalán helyezkednek el. 4-13 cm hosszúságúak, és 2-6 cm szélességűek.
  • Származási hely: Dél-Amerikából származik.
  • Tenyészhely: Csak tűző napon virágzik, célszerű déli fekvésű fal előtt, vagy teraszon nevelni. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben. Fagyérzékeny, teleltetést igényel. Emellett fontos a bőséges öntözés, nyáron szinte naponta kell locsolni, és mivel igen magas a tápanyag igénye, hetente egyszer tápoldatos vízzel is érdemes megöntözni.
  • Talaj: Jó vízelvezetésű, laza szerkezetű, tőzeges talajt kedvel.

A murvafürt felhasználása és gondozása:

  • Felhasználása: Dézsás növényként teraszok, előkertek díszítésére
  • Gondozása: Évente érdemes átültetni, és ilyenkor visszametszeni. A nagyobb példányok támasztást igényelnek. Télen 8-10 fokos helyen kell tartani, és mérsékelten öntözni.Ha a növény jól érzi magát, elég gyorsan elkezd növekedni. A hosszú hajtások végeit le kell csípni, ezzel lehet serkenteni a növényt a besűrűsödésre, illetve a dúsabb virágzásra.