Murvafürt - Bougainvillea

A murvafürt (Bougainvillea) egy évelő kúszónövény, eredetileg Brazíliából származik. Dézsás növényként érdemes kezelni, mivel a mi tél hideg időjárásunkat sajnos nem viselik el, ezért ha ki is ülteted a kertbe, akkor is ősszel vissza kell helyezni egy nagyobb cserépbe vagy dézsába és egy fagymentes helyre kell szállítanod.

Murvafürt - Bougainvillea
Mutasd a szűrőt

1–15 termék, összesen 51 db

1–15 termék, összesen 51 db

A murvafürt jellemzői:

  • Alak: Fásodó, csavarodott szárú, gyorsan növő  cserje, ami akár 4 méter magasra is képes felfutni tövises hajtásai segítségével.
  • Virág: Szív alakú, élénk színű fellevelei vannak, amelyek körülölelik az apró, krém-fehér, tölcséres virágokat. A fellevelek számtalan színben pompáznak. Leggyakoribb az élénk magenta, de lazac-színű és sárga is lehet. Egész nyár folyamán virágzik. Papírvirágnak is hívják, mert a levelek vékonyak, pergamenszerűek.
  • Levél: Fényesek, tojásdad formájúak, kihegyesedő véggel. A levelek különböző magasságban, a szár vagy az ág egyik-másik oldalán helyezkednek el. 4-13 cm hosszúságúak és 2-6 cm szélességűek.
  • Származási hely: Dél-Amerikából származik.
  • Tenyészhely: Csak tűző napon virágzik, célszerű déli fekvésű fal előtt, vagy teraszon nevelni. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben. Fagyérzékeny, teleltetést igényel. Emellett fontos a bőséges öntözés, nyáron szinte naponta kell locsolni, és mivel igen magas a tápanyag igénye hetente egyszer tápoldatos vízzel is érdemes megöntözni.
  • Talaj: Jó vízelvezetésű, laza szerkezetű, tőzeges talajt kedveli.

A murvafürt felhasználása és gondozása:

  • Felhasználása: Dézsás növényként teraszok előkertek díszítésére
  • Gondozása: Évente érdemes átültetni, és ilyenkor visszametszeni. A nagyobb példányok támasztást igényelnek. Télen 8-10 fokos helyen kell tartani, és mérsékelten öntözni.Ha a növény jól érzi magát, elég gyorsan elkezd növekedni. A hosszú hajtások végeit le kell csípni, ezzel lehet serkenteni a növényt a besűrűsödésre, illetve a dúsabb virágzásra.