nagyméretű fa ültetése

Nagyméretű fák ültetése

A nagyméretű fák és koros cserjék hosszú éveken át kertészetben nevelt növények, amelyeket fejlett gyökérzet, ágrendszer és lombozat jellemez. Az átlagos növényhez képest valamivel több munkát jelent az ültetésük, és az első 1-2 évben történő ápolásuk is.

Nagyméretű fákat, cserjéket két eltérő kiszerelésben lehet megvásárolni: az egyik az úgynevezett földlabdás, a másik konténeres.

Konténeres és földlabdás kiszerelés

Nagyméretű fákat, cserjéket két eltérő kiszerelésben lehet megvásárolni: az egyik az úgynevezett földlabdás, a másik konténeres.

A konténeres növények a kiszállítási előtti években már konténerben nőnek, ezért gyökérzetük kompakt és sűrű. A gyökérzetüket a konténer védi a szállítás során, így az átültetés kisebb sokk a növénynek, mint a földlabdás kiszerelés esetén. 

földlabdás fák szállítás elott

Földlabdás koros fákat szabadföldben nevelik. A földlabdás fákat az átültetés előtti napokban emelik ki a földből, és földlabdázzák, úgy hogy a szállítás és beültetés során a gyökérzet egyben maradjon. Ehhez a földlabdát jutaszövettel veszik körbe, majd erős dróthálóval stabilizálják a gyökérzetet és a körülötte lévő földet.

A faiskolában a földlabdás fákat kiemelés előtti években iskolázzák, hogy kompakt és sűrű gyökérzetet neveljen így biztosítják, hogy az átültetést követően biztosan megeredjen. 

A földlabdás fák ültetési időszaka eléggé korlátozott: telepítésük csak a kora tavaszi vagy késő őszi időszakban lehetséges.

Ültetés előtt

Ültetésig a megvásárolt növény földjét nedvesen kell tartani, ami időszaktól, mérettől, fejlettségtől függően napi öntözést jelenthet. Minél fejlettebb a fa lombozata és nagyobb a levélzete, annál több vizet párologtat. A levélzet azonnal mutatja, hogyha valami nincs rendben a növénnyel: ha kókad, sárgul, akkor az elsősorban vízhiányra utal. Mivel a konténerből a felesleges víz kifolyik, így nem tudjuk túllocsolni a növényt, de ha azt látjuk, hogy földje a tervezett locsoláskor még mindig vizes, akkor várjunk egy napot, és csak akkor locsoljuk, ha már valóban kezd szikkadni. A túllocsolás akkor okozhat gondot, ha pl. a kifolyó nyílások eltömődtek. Ilyenkor a növény gyökérzete befullad, ami a növény pusztulásához vezethet.

A földlabdás fákat szintén locsoljuk és szükség esetén külön takarjuk is, hogy a gyökérzetet megvédjük a kiszáradástól.

Az ültetéshez az alábbiakra lesz szükség:

 • komposzt, vagy jó minőségű föld. Műtrágya nem kell!
 • ásó, lapát, kalapács
 • karó, heveder (opcionális)
 • víz nagy mennyiségben
 • 2-3 dolgos ember

Nagyméretű fák ültetése lépésről lépésre

Előkészítés

A tervezett helyen ássuk meg az ültetőgödröt, amely kb. 80 cm széles és kb. 60 cm mély legyen, de konténer mérettől legalább 20-20 cm-rel nagyobb. Ezzel biztosítjuk, hogy a következő években a gyökérzet környékén friss és szellős föld legyen, amelyben a növényünk gyökérzete szépen és gyorsan fejlődhet. A cél tehát az, hogy olyan földet töltsünk majd vissza (pl. komposzttal kevert földet), amely laza, jó szerkezetű és tápanyagban nem túl dús, így serkentve a gyökérzetet, hogy az minél intenzívebben fejlődjön.

Kiemelés a konténerből

nagyméretű fák ültetése , kiemelése a növénytartóból

A kisebb méretű fát akár egyedül is ki tudjuk emelni, de a nehezebb példányok 2 vagy akár 3 embert is igényelhet: egyvalaki tartja az edényt, míg a segítő a törzsnél, közel a gyökérzethez fogva húzza ki a növényt konténerből. Ha gyökérzet nagyon szorul, akkor az egyik ember a földtől felemeli a törzsnél fogva, és függőlegesen tartja, míg a társ kézzel, kalapáccsal az edény peremét lefele üti hirtelen mozdulatokkal. Figyelem! A törzset minden esetben tartsuk szorosan, hogy ne sértsük fel a kérget. A sérülés helyén ugyanis betegségek léphetnek fel, amely a fa gyenge fejlődéshez, és akár pusztuláshoz vezethet.

Ritkán de előfordulhat, hogy a gyökérzet már túl tömör, sűrű, ami a további fejlődést akadályozhatja. Ebben az esetben a kiemelt fa gyökerének külsejét lazítsuk fel kaparóval, vagy kézzel, azaz szüntessük meg a gyökerek bezártságát.

Erről részéletes írtunk a Konténeres dísznövények ültetése cikkünkben.

konténeres dísznövény ültetése
A földlabdát benőtt gyökérzet eltávolítása

A földlabdás fákkal az ültetés előtt semmi tennivalónk nincs. A jutaszövetet és a dróthálót hagyjuk a gyökérlabdán. Ha megbontjuk, akkor azt kockáztatjuk, hogy a földlabda szétesik

földlabdás fa ultetse

Telepítés

A kiemelt növényt állítsuk vagy fektessük le óvatosan árnyékba, amíg az ültető gödörbe a megfelelő szintig feltöltjük a földet. Szeles, napos helyen a gyökérzetet takarjuk nedves ronggyal vagy papírral, hogy az ne száradjon ki.

Az ültetőgödör megfelelő mélységének eléréshez és méréséhez használjuk az üres konténert. Tegyük be a gödörbe, és nézzük meg, hogy meddig ér a pereme. A perem pár centivel legyen magasabb a környező talajtól. A gödörbe visszatöltött földet enyhén tapossuk meg. Mérjük meg az üres konténerrel a gödör mélységét, ha szükséges folytassuk a feltöltést, amíg el nem érjük a kívánt magasságot. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük, hogy a fát fölöslegesen mozgassuk és emelgessük, ki-be a gödörből.

Locsolás

Locsoljuk be az üres gödröt, nézzük, mennyire ülepszik meg a föld. Mérettől és szárazságtól függően akár 40-80 liter vizet is felvehet a gödör. Addig locsoljuk a gödröt, amíg a víz már csak lassan szívódik fel, azaz a gödör környéke is kellően átnedvesedett! Ha ez megvan, akkor végre beállíthatjuk a gödörbe a fát. Ez is kétemberes, mert egyvalaki tartja, míg a másik a függőleges pozíciót ellenőrzi. A függőleges pozíció megtalálásához keressünk meglévő függőleges építményeket, pl. kerítésoszlop, ház függőleges éle, másik fa, stb. Álljunk úgy, hogy a fa közénk és a kiszemelt függőleges objektum közé essen, így megvan a viszonyítás, és láthatjuk, hogy valóban függőleges-e. Ha igen, akkor kezdjük a föld visszalapátolást úgy, hogy közbe valaki folyamatosan tartja a fát megfelelő pozícióban. Enyhén tapossuk a földet, és stabilizáljuk a növényt.

Ha megvagyunk az ültetéssel, akkor készítsünk peremet az ültetőgödör köré kb 60 cm átmérőben. A perem segít megakadályozni, hogy a locsoló víz elfolyjon, és hogy bőségesen tudjuk a fát locsolni. Mivel a gödröt már előre beáztattuk, ezért most már csak a növény és frissen betöltött föld vesz fel vizet. Ez általában kevesebbet, mint amit a gödör beáztatásánál felhasználtunk. Elképzelhető, hogy ilyenkor a növény megmozdul, és igazítani kell rajta, de ezt óvatosan a tőnél mozgatva tegyük meg.

A  gyökérzet körüli talaj takarásáról itt olvashatsz bővebben.

nagyméretű fa ültetése és locsolása

Nagyméretű fák támasztása, karózása

Kell-e támaszték a korosfáknak vagy sem, ha igen, akkor milyen helyzetben, és hogyan kell ezt elkészíteni úgy, hogy valóban betöltse a funkcióját? Meddig van szükség a kitámasztásra? A kérdések mutatják, hogy nem egyértelmű ennek eldöntése, és főleg azért megfontolandó, mert ha rosszul alkalmazzuk a kitámasztást, akkor többet ártunk, mint használunk.

Nézzük egyből a hibákat:

 • Ha a támaszték nem megfelelően stabil, akkor a fa tartja a karót és nem fordítva, tehát semmi értelme nincs. Ilyenre úton-útfélen lehet példát látni, főleg a közterületeken.
 • Ha a kötés túl laza, akkor a fa törzse a mozgástól dörzsölődik, és a kéreg megsérül, ami betegségekhez és vagy pusztuláshoz vezethet
 • Ha a kötés túl szoros, akkor az egy idő után az belemélyed a kéregbe, és újra csak kárt okozunk a fának.
nagyméretű fa rossz minőségű karózása
nagyméretű fa szoros rögzítése

Azaz, ha támasztékot készítünk, akkor az erős legyen, stabil, és a kötözés kellően feszes legyen.

Nézzük, miért van szükség támasztékra. Erre egyszerű a válasz: az erős szél miatt. Az erős szél két gondot okozhat:

 1. megdönti, rosszabb esetben kidöntheti a fát a helyéről.
 2. a növény folyamatos erős mozgása miatt a friss, új gyökerek elnyíródhatnak, és a növény nem tud megfelelően fejlődni. Az, hogy a fa a szélben hajladozik, az nem gond (és jobb, ha hajlik, mintha törne), természetes állapot, de ha állandóan kimozdul, akkor tennünk kell ez ellen.

A koros fa lombozata és gyökérzete nem mindig van arányban egymással. Ha a lombozat túl nagy a gyökér méretéhez képest, akkor támasztékkal vagy metszéssel tudjuk az egyensúlyt megteremteni, és ezt a mozgást megakadályozni. A 18/20 körméret felett minden esetben támasztékra lesz szükség, de ez alatt nem feltétlen.

Az őszi telepítésnél a gyökér-lomb egyensúly kérdés egyébként sem gond, mert a lombozat már lehullik, és a szél az ágakon már nem tud akkora nyomást kifejteni, mint dús lombozat esetén. A tél folyamán a gyökérzet tovább fejlődik, erősödik, így a következő kihajtáskor a gyökér-lomb már egyensúlyba kerül. Az őszi ültetésnél a karózás nem szükségszerű, és nem javasoljuk.

A tavaszi telepítésnél a metszéssel tudjuk az egyensúlyt megteremteni, ami szintén segíthet a fa egészséges fejlődésében. A Florapontnál a fákat ennek megfelelően előkészítjük, így tennivalód elvileg ekkor sincs.

Ha mégis biztosra szeretnél menni, akkor az alábbi lépéseket kövesd.

nagyméretű fa biztonságos karózása
 • 3 db támasztékot használj
 • A karókat a gyökérzettől távolabb, mélyen üssük a földbe. Elég, ha 1 méteres karót használunk: kb. 0,5 méter legyen a földben, és hasonló hossz álljon ki!
 • A fa alsó részén alkalmazzuk a rögzítést. Ne feledjük, hogy a fa kidőlését és a gyökérzet mozgását akarjuk stabilizálni. A fát minden egyes karóhoz rögzítsük egyszerű hurokkal. Használjunk vastag gurtnit.
 • 2 év után szüntessük meg a támasztékot
Vélemény, hozzászólás?