Változatos tavaszi hagymás kombinációk

Mikor belekezdtünk a Virághagyma farm árudánk tulipánokkal, nárciszokkal, jácintokkal való feltöltésébe, akkor szembesültünk igazán, mennyire nehéz a választás. Főleg a tulipánok esetében szinte ámulatba ejtő a változatosság (több száz fajta van csupán kereskedelmi forgalomban), de hasonló a helyzet a nárciszokkal is. Szóval nehéz döntések.

Vannak gyűjtőszemléletű kertrajongók, akik a különleges fajtákat keresik, de ha valaki „csak” igazán attraktív virágokat szeretne, annak azért nehezebb kérdés, hogy most melyiket válassza.

akciós angelique tulipán

A díjnyertes Tulipa ‘Angélique’ virágja a peóniához hasonlít, színe pedig a világos rózsaszíntől egész a sötét rózsaszín árnyalatig terjed, néhol zöldes, sárgás beütéssel.  Igazi különlegesség.

Tervezőként az alábbi szempontokat alapján válogattam, amikor ilyen feladattal kerültem szembe.

Fontos a mennyiség

Ez nem csak a tavaszi hagymásoknál, hanem az évelők telepítésénél is szempont, de itt most ez még inkább hangsúlyt kap: ha csak pár darab kerül a kertbe, akkor az kicsit véletlenszerű, és ha mindenből csak pár darab van, akkor az vibráló hatást fog eredményezni. Gondoljunk bele, hogy mutat, ha csak 2-3 db hóvirág árválkodik a kertben, és mennyivel másabb, ha az egy szőnyeget képez. Nem véletlenül állítottunk össze 10 vagy nagyobb, akár 25 darabos csomagokat, ugyanis ezek már vonzó látványt eredményezhetnek. A jácintok karakteres megjelenése miatt kevesebb is elég, mint tulipánból, míg például gyöngyikéből, hóvirágból sokkal több kell.

Kiültetési mód

A tavaszi hagymások kiültetési, elhelyezési módja látványosan különbözik az évelőknél leginkább elterjedt angol, azaz csoportos kiültetésétől. Az évelőknél a hatásos elrendezésnél az, amikor egy-egy fajtából több darabot helyezünk ki egy-egy csoportba, majd ezeket társítjuk úgy, hogy az például kontrasztos kiültetést adjon.

A tulipánoknál és nárciszoknál más elvet érdemes követni: az ún. mátrix elrendezést, bár szerintem jobb lenne ehhez a pixeles kiültetés elnevezés. Akárhogy is hívjuk, a lényege, hogy kiválasztunk több olyan fajtát, ami a kívánt hatásnak, szempontoknak megfelel, például szép színharmóniát, vagy éppen élénk hatást eredményez, és ezeket egymással összekeverve ültetjük ki a teljes felületen. Tehát nem csoportosítunk, hanem jól elkeverjük. Ebben az esetben nemcsak a fajta egyedi díszítőértéke fog érvényesülni, hanem az újonnan létrehozott kombináció.

Színek és formák

vegyes tulipán kombináció
Ötféle tulipánból álló harmonikus kiültetés, melynél mind a színek, mind a magasságok és a virágformák is a változatosság megteremtését célozzák.

A keverékben eltérő színű, magasságú és virágformájú fajtákat érdemes alkalmazni. Nehéz helyzetben van az, aki egy-egy szín megszállottja, például akinek a piros tulipán az igazi tulipán, hiszen gondoljunk bele, a sok egyszínű fajta összemosódik a szemünk számára. Ha hasonló színűekben gondolkodunk, akkor eltérő virágformákat alkalmazzunk. Bármilyen szempont is a megfelelő számunkra, a virágzási időszakot összhangba kell hozni, hiszen hiába választottunk képeken összeillő fajtákat, ha az egyik korai virágzású, például botanikai tulipán, a másik meg késő tavaszi fajta.

Ha nem akarsz ezekkel a szempontokkal bíbelődni, akkor érdemes az általam összeválogatott keverékeket választanod, vagy onnan ötleteket merítened.

Ha kedvet kaptál tulipánok telepítéséhez, nézd meg árudánk választékát.


Kapcsolódó cikkek

Tulipánok telepítése a szép tavaszi kertért

Kapcsolódó termékek

Tavaszi hagymások
Tavaszi keverékek

Kapcsolódó programok

Kertlátogatások magánkertekbe társoldalunk az Édenpont szervezésében.

A szerző kerttervezéssel foglalkozó programjai:

Kerttervezés alapjai – Felméréstől a megvalósításig
Kertünk kialakítása – Növénykiültetések tervezése


A szerzőről: Rácz Péter kerttervező. Az English Gardening School (London, Chelsea) CGD 1998 elvégzése után 2017-ig több mint 18 éven dolgozott kerttervezőként és kertépítőként. Ez idő alatt több mint száz kerttervet készített, és vett részt azok megvalósításában. Jelenleg az Édenpont kertlátogatások szervezésével, kerttervezési oktatással, és a Florapont működtetésével foglalkozik. Ha érdekel közelebbről is a kerttervezés, érdemes részt venned a szerző tanfolyamán: Kertünk kialakítása – Felméréstől a megvalósításig

Tulipánok telepítése a szép tavaszi kertért

A tavaszi hagymások, köztük a tulipánok népszerűsége tökéletesen érthető. A tavaszi ébredező kert miattuk lesz igazán színpompás, velük a kert korábban lesz vonzó, és a szürke téli napok után ez a színpompa hatványozott élményt jelent.

Csak remélem, hogy ezt a cikket nem a téli időszakban olvasod, arról ábrándozva, hogy márciusra te is virághagyma pompát hozz létre, mert akkor bizony elkéstél, és az idén erről sajnos már le kell mondanod. Persze a virágüzletek télen is árulnak előnevelt cserepes tulipánokat, ami jól mutat ablakban, szobában, teraszon, de a kert tulipánokkal való betelepítését nem ezzel kell megoldani. A tulipánok telepítését bizony be kell fejeznünk október végéig. Ha szerencsénk van és enyhe az ősz, akkor átcsúszhatunk az ültetéssel november elejére is, de későbbi időszakkal már ne kísérletezzünk. A tulipánnak ugyanis időre van szüksége ahhoz , bár kevesebb, mint például a nárcisznak, hogy szépen begyökerezzen az új helyén. Továbbá szüksége van átmeneti hidegre, hogy tavasszal igazán virágozni tudjon, tehát nem mindegy, hogy mennyi időt tölt a földben a virágzás előtt.

tavaszi tulipános kert
Tulipántenger egy tavaszi kertben

Tehát ha eldöntöttük, hogy dekoratív kertet szeretnénk tavasszal is, akkor a tervezést és előkészítést kezdjük el már augusztusban!


A tulipán helyének megtalálása

A mi szempontjaink

Tavasszal többet vagyunk még a lakásban, mint a kertben, és ha nem akarjuk tulipánjainkat eldugni, helyezzük kertünknek abba a részébe, amit belülről a szobából is jól látunk. Így tulipánjaink szem előtt lesznek, és sokkal több örömet okoznak, mintha olyan helyre tettük volna, ahol csak akkor veszünk észre, ha kisétálunk hozzájuk. Persze nem kell mindent az ablak elé zsúfolni, de ezeket a helyeket kezeljük kiemelt fontosságúként.

Mivel a tulipánokat elvirágzás után hagyni kell teljesen elszáradni, mert ekkor töltődik fel a virághagyma olyan tápanyagokkal, ami a következő évi virágzáshoz szükséges, ezért olyan helyet keressünk neki, ami az elszáradó növényt eltakarja. Ez lehet elterülő ágú cserje, ami ebben az időszakban hozza majd a leveleit, például tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) vagy később kihajtó nagy bokrú évelők, például pünkösdi rózsa (Paeonia lactiflora), medveköröm (Acanthus balcanicus), sásliliomok (Hemerocallis) vagy egynyáriak területe.  A lényeg, hogy a nézőpontunk felől takarja valami a tulipán sárguló, száradó leveleit.

A tulipán elvárásai

A hely legyen napos és a talaja legyen jó vízáteresztésű. A tulipán elsősorban hegyvidéki köves, vagy alacsony füvű száraz gyepes területekről származik, így az igényei is ennek megfelelőek: kevéssel is beéri. Ha ezeket biztosítani tudjuk, akkor tulipánjaink jól fogják magukat érezni. A talaj legyen tápdús, de a friss komposzt és egyéb trágya vonzani fogja a vakondokat, pockokat, amiknek amúgy is kedvelt csemegéje a lédús tulipán hagyma, így hatványozott a veszélye annak, hogy nagy pusztítást visznek végbe dédelgetett tulipánjaink között. Előzzük meg ezt, és ne alkalmazzunk friss komposztot ebben az esetben, vagy a hagymák védelméhez használjunk ültető kosarat, amit egyébként személy szerint környezetvédelmi okok miatt nem javaslok.

A tulipán ültetése

A tulipán telepítési mélysége

Az ültetési mélység legyen kb 10-15 cm, a virághagyma kb kétszerese.

A tulipán telepítési távolsága

Ültetési távolság minimum 10 cm vagy több. Az ültetési távolság az összeállítástól és a kiültetéstől elvárt hatás befolyásolja. Ha csoportokban helyezzük el, akkor erőteljes intenzív hatást érünk el, míg elszórtan távolabb ültetve őket egymástól, keverve más hagymásokkal a természetesebb megjelenést és hangulatot fogjuk erősíteni. Ha csoportokban ültetjük, akkor egy nagyobb helyen egyszerre készítsük elő az ültető gödröt. Például 6 db tulipán esetében egy kb. 30*30 cm nagyságú és kb. 15-20 cm mély gödörre van szükségünk, és ebbe helyezzük el őket egyszerre, majd az apró szemcsés földet töltsük vissza a megfelelő távolságra elhelyezett virághagymákra.

tulipán ültetési távolság
Tulipánok elhelyezése az ültetőgödörbe

A tulipán telepítési időszaka

Megfelelő időszak az ültetésre a szeptember-október. Az ültetéssel kapcsolatos nehézség ott jelentkezik, hogy az ültetés időszakában, azaz kora ősszel azok a növények, amik tavasszal majd takarni fogják a sárguló tulipánjainkat, most még javában lombban vannak, és a leveleik miatt alig találunk ültető helyet. Ebből a szempontból érdemes kivárni, amíg ezek a növények is elkezdenek besárgulni, visszahúzódni, és utána belekezdeni a tulipánjaink telepítésébe.


Ha kedvet kaptál tulipánok telepítéséhez, nézd meg árudánk választékát.

Ha élőben is szeretnél tapasztalatot és élményeket gyűjteni a tavaszi kertekről, nézd meg társoldalunk, az Édenpont oldalán elérhető nyitott kerteket. Az aktuális programokat itt találod.

A szerzőről: Rácz Péter kerttervező. Az English Gardening School (London, Chelsea) CGD 1998 elvégzése után 2017-ig több mint 18 éven át dolgozott kerttervezőként és kertépítőként. Ez idő alatt több mint száz kerttervet készített, és vett részt azok megvalósításában. Jelenleg az Édenpont kertlátogatások szervezésével, kerttervezési oktatással és a Florapont működtetésével foglalkozik. Ha érdekel közelebbről is a kerttervezés, érdemes részt venned a szerző tanfolyamán: Kertünk kialakítása – Felméréstől a megvalósításig