Ördögszem (Scabiosa)

Az ördögszem nagy virágú, hideg színárnyalatú, fagytűrő sziklakerti évelő növény.

Időszaktól függően virágmagként vagy konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni.

A Scabiosa atropurpurea'Snowmaiden' - ördögszem fehér virágai közelről
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 10 találat megjelenítve

Mind a(z) 10 találat megjelenítve

Az ördögszem jellemzői:

Alak: 50-80 cm magas, bokrosodó. Szárai néha támasztékra szorulnak.
Virág: Hideg színárnyalatú, nagy, csésze vagy félgömb alakú virágai vannak. Jó vágóvirág. A virágzás időszaka június-júliustól egészen őszig tart. Ha az elszáradt virágokat levágjuk, a virágzást meghosszabbíthatjuk.
Levél: Hosszúkás, lándzsa alakú, szárnyasan megosztott.
Tenyészhely: Teljesen napos és viszonylag meleg helyen érzi jól magát. Jó vízáteresztésű, mérsékelten száraz, tápanyagban dús talajt kedvel.

Betegségek, kártevők: Jó ellenálló képességű.

Az ördögszem felhasználása és gondozása:

Gondozás: Az elszáradt virágfejeket vágjuk vissza, így megnövelhetjük a virágzás időtartamát. Ősszel teljesen vágjuk vissza, az anyatöveket néhány évente tőosztással szaporítsuk, így a növényeink megújulnak és hosszabb életűek lesznek.
Felhasználása: Virág- és évelőágyásba, sziklakertekbe, konténerbe és balkonládába.
Magról vetés:

  • Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba április környékén, de mindenféleképpen a fagyok elmúltával. A talaj felső rétegét gazoljuk ki, egyengessük el komposzttal. A magokat sűrűn szórjuk a földre, és takarjuk be 1-2 mm földréteggel. Amikor a magoncok kb. 5 cm magasak, ritkítsuk őket, hogy kb. 40 cm-re legyenek egymástól.
  • Beltéri vetés: Előcsíráztatása tálcán márciusban: a magokat szórjuk a földdel teli tálcára, és takarjuk be pár mm vastag földréteggel. A talajt tartsuk nedvesen. A csírázás 10-21 napot vesz igénybe, innentől kezdve ügyeljünk rá, hogy a magoncok elég fényt kapjanak. Amikor a növénykéknek már két levele van, akkor átültethetjük őket cserépbe (3-5 magonc/cserép), hogy megerősödjenek a gyökereik, és a fagyok elmúltával kiültethetjük őket a szabadba (célszerű kiültetés előtt pár napig egy átmeneti, védett helyen tárolni őket, hogy akklimatizálódni tudjanak). A beltéri vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.

Konténeres ültetés: Lásd itt.

Szállítás:

Konténeres vagy virágmag kiszerelésben szállítjuk.