Ördögszem (Scabiosa)

Az ördögszem nagy virágú, hideg színárnyalatú, fagytűrő évelő növény. Virágmagként kis kiszerelésekben és széles választékban találod oldalunkon.

Virág: Hideg színárnyalatú, nagy, csésze vagy félgömb alakú virágai vannak. Jó vágóvirág. A virágzás időszaka június-júliustól egészen őszig tart. Ha az elszáradt virágokat levágjuk, a virágzást meghosszabíthatjuk.
Alak: 50-80 cm magas, bokrosodó. Szárai néha támasztékra szorulnak.
Levél: Hosszúkás, lándzsa alakú, szárnyasan megosztott.
Tenyészhely: Teljesen napos és viszonylag meleg helyen érzi jól magát. Jó vízáteresztésű, mérsékelten száraz, tápanyagban dús talajt kedvel.
Gondozás: Az elszáradt virágfejeket vágjuk vissza, így megnövelhetjük a virágzás időtartamát. Ősszel teljesen vágjuk vissza, az anyatöveket néhány évente tőosztással szaporítsuk, így a növényeink megújulnak és hosszabb életűek lesznek.
Felhasználása: Virág- és évelőágyásba, sziklakertekbe, konténerbe és balkonládába.
Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba április környékén, de mindenféleképpen a fagyok elmúltával. A talaj felső rétegét gazoljuk ki, egyengessük el komposzttal. A magokat sűrűn szórjuk a földre, és takarjuk be 1-2 mm földréteggel. Amikor a magoncok kb. 5 cm magasak, ritkítsuk őket, hogy kb. 40 cm-re legyenek egymástól.
Beltéri vetés: Előcsíráztatása tálcán márciusban: a magokat szórjuk a földdel teli tálcára, és takarjuk be pár mm vastag földréteggel. A talajt tartsuk nedvesen. A csírázás 10-21 napot vesz igénybe, innentől kezdve ügyeljünk rá, hogy a magoncok elég fényt kapjanak. Amikor a növénykéknek már két levele van, akkor átültethetjük őket cserépbe (3-5 magonc/cserép), hogy megerősödjenek a gyökereik, és a fagyok elmúltával kiültethetjük őket a szabadba (célszerű kiültetés előtt pár napig egy átmeneti, védett helyen tárolni őket, hogy akklimatizálódni tudjanak). A beltéri vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.
Betegségek, kártevők: Jó ellenálló képességű.

Bővebb leírás