Bazsarózsa - fás szárú (Paeonia suffruticosa)

A fás szárú bazsarózsákat nem csak az egzotikumot kedvelőknek és gyűjtőknek ajánljuk, hanem mindazoknak, akik erős ellenálló levelükkel és kérgükkel is hosszan dekoráló középmagas cserjét keresnek kertjükbe.

Ideális cserjecsoportokba, évelőágyások hátterébe, de szoliter cserjének is jó választás.

fás peónia csoport online rendelés
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 11 találat megjelenítve

Mind a(z) 11 találat megjelenítve

A fás szárú bazsarózsa jellemzői:

  • Virág: Általában nagy méretű, tömött vagy egyszerű, változatos színű sokszor illatos virágjuk miatt ültetjük, de díszítőértékénél meg kell említenünk levélzetét és kérgét is, mellyel télen nyújtanak izgalmas látványt.
  • Alak: Középmagas cserjék, sokuk szélessége nagyobb mint magasságuk. Kifejlett méretük általában kb. 80-150 cm közötti. Kifejezetten lassan nőnek, ezért évekbe telik, amíg elérik a végleges magasságukat.
  • Levélzet: Erőteljes, vékony, szerteágazó ágaikon sűrű, szeldelt levélzetet növesztenek, amik a virágzás után is gyönyörűen mutat a kertben.

A fás szárú bazsarózsa felhasználása:

  • Tenyészhely: Általában napos fekvést igényelnek, félárnyékos helyen virágzásuk gyengébb és fejlődésük lassabb lesz. Télálló, jól bírja a nagy fagyot is.
  • Talaj: A tápanyagban dús talajt kedvelik igazán. Elviselik a szárazabb körülményeket, ezért kevésbé intenzíven fenntartott kertekbe is bátran ültethetjük.
  • Felhasználása: Kitűnően mutat egyedül vagy csoportosan, virágágyásokban, cserjecsoportokban.
  • Ültetés: A fás szárú bazsarózsákat szabadgyökerű kiszerelésben tudod megvásárolni szeptembertől, az ideális ültetési időszakban. Az őszi-téli időszakban telepítve biztos megeredésre számíthatsz, ezért kezdők is belevághatnak. Ültetésnél fontos szabály, hogy az oltási hely 5 cm rel a talaj színe alá kerüljön.Részletesebben a szabadgyökerű bazsarózsák helyes ültetéséről itt olvashatsz.

Rockii fás szárú bazsarózsák

A különleges Paeonia rockii fajták a fás szárú peóniák csoportjába tartoznak. Igen ellenállóak, talajban nem válogatnak és nagyon jól bírják a szárazságot is. Hatalmas virágai akár 20 cm-esek is lehetnek (!), melyek rendkívül illatosak. Egyedi ismertetőjelük, hogy a szirmok töve sötétebb árnyalatú.