Peremvirág (Kohleria)

A peremvirág Japánból származó növény, melyet hazánkban inkább szobanövényként tartanak, de nyáron félárnyékos helyre a szabadba is ültethető. Színes harang formájú virágzata meghálálja a gondoskodást.

kohleria peremvirág
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 13 találat megjelenítve

Mind a(z) 13 találat megjelenítve

A peremvirág jellemzői:

Alak: Alacsony termetű, különböző színárnyalatokban pompázó harang alakú virágaival díszítő rizómás növény.
Virág: Rózsaszín, fehér, lila, piros, sárga és egyéb árnyalatokban előforduló virágai a nyár folyamán, valamint az ősz első felében nyílnak. A virágok átmérője 4-5 cm. Virágait csőszerűen összenőtt tölcséres pártájú, élénk színű sziromlevelek alkotják.
Levél: Szőrözött levelei fogazottak, oválisak, átellenesen állnak.

A peremvirág felhasználása és gondozása:

Felhasználása: Virágágyásba, valamint balkonládába egyaránt ültethető.
Tenyészhely: Hazánkban főként cserepes dísznövényként tartjuk, nyáron akár a szabadba is ültethetjük. Világos, félárnyékos helyen érzi magát legjobban. Tűző napos ablakban, vagy a szabadban erős napfénynek és szélnek kitett helyen ne tartsuk. Kedveli a párás környezetet, amit a cserépalátétbe helyezett kavicsokkal és vízzel biztosíthatunk. Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, legjobb a környezet hőmérsékletével megegyező vízzel locsolni.
Talaj: Lazább szerkezetű, savanyú, tőzeges földbe ültessük, és rendszeresen öntözzük. Az öntözés során figyeljünk rá, hogy leveleit ne érje víz.
Gondozása: A rizómákat érdemes palántanevelő poharakba, nem túl mélyre 2/3-ad virágföld 1/3 -ad perlit keverékbe tenni. Állandóan nedvesen kell tartani, alulról felszívatva, langyos vízzel locsolva. Tíz -tizenöt cm-es korukra virágládába és nagyobb cserépbe lehet átültetni, és a májusi fagyok után mehetnek ki a szabadba.Ne érje közvetlen napfény.

Ősz végén csökkentsük minimálisra az öntözést, a téli teleltetés alatt pedig hagyjuk el teljesen. A megfelelő teleltető hely kb. 10 fokos, majd tavasszal vigyük a szobába, és rendszeresen öntözzük. Ha az első fiatal hajtások elérik a 10-15 cm-t, akkor érdemes a végüket lecsipkedni, így bokrosabb növekedést érhetünk el.