Rézvirág (Zinnia)

Melegkedvelő, színes virágzatú egynyári növény. Erőteljes, merev szára miatt kiváló vágóvirág. Virágmag kiszerelésben vásárolhatod meg.


Virág: Sokféle színben előfordulhat, de általában egyszínű. Félig telt vagy telt virágú, egyre népszerűbbek a krizantém- és dáliavirágú változatok. A virágzás időszaka nyár közepétől egészen ősz közepéig tart. Kiváló vágóvirág.
Alak: Magasságuk változó (30-100 cm), felálló szárú.
Levél: Tojásdad, hegyes végű, fűzöld.
Tenyészhely: Meleg, napos helyen, és tápanyagban dús talajban érzi jól magát. Vízigényes, ezért fontos a rendszeres öntözése.
Felhasználása: Virágágyásba. Csoportosan ültetve még impozánsabb látványt nyújtanak.
Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba április végén, de mindenféleképpen a fagyok elmúltával. Állandó helyükre ültessük, mert rosszul tűrik az átültetést! Szakasos vetés esetén hosszabb ideig gyönyörködhetünk a Zinnia virágzásában.
Beltéri vetés: Előcsíráztatása tálcán: a magokat szórjuk a földdel teli tálcára, de ne takarjuk be újabb réteggel. A talajt tartsuk nedvesen, nem fényigényes. A csírázás kezdete 3 napon belül várható. Az első levelek megjelenésekor átültethetjük cserépbe (3-5 mag/cserép), és a fagyok elmúltával kiültethetjük a szabadba. A beltéri vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.
Betegségek, kártevők: A lisztharmatra, levélfoltosodásra és a szürkerothadásra érzékeny.
Bővebb leírás