Azálea (Rododendron)

Az azálea ideális balkonnövény, kisebb változatai szobanövénynek is használhatók, de kerti tó partjára vagy árnyas cserjecsoportba is jó választás. A növény minden része mérgező!

azálea csoport new york botanikus kert
Mutasd a szűrőt

1–12 termék, összesen 24 db

Mutasd a szűrőt

1–12 termék, összesen 24 db

Az azálea jellemzői:

Alak: Javarészt bokros növény. Míg a rhododendron 2-5 méter magasra is megnőhet, az azáleák 1-2 méternél ritkán nőnek magasabbra. Gyakoriak köztük a törpe, talajtakaró változatok is.
Virág: Tölcsérformájú virágait április-májusban hozza. A kéken kívül szinte bármilyen színűek lehetnek. Virágzásuk rövid, 1-2 hétig tart. Az elnyílt virágokat ki kell törni, különben ott a következő években nem hoz új bimbót.
Levél: Levelei oválisak, fényesek, sötét-vagy középzöldek, örökzöldek, vagy télizöldek. A rhododendronokkal ellentétben kicsit szőrősek.
Származási hely: Az Azalea japonica Távol-Kelet párás erdőségeiből származik. Ma már sokfelé elterjedt, azokon a helyeken honosodott meg, ahol a tél nem túlságosan hideg, a tavasz hűvös és csapadékos, a nyár pedig meleg de párás. A legszebb rhododendron kerteket Írországban és Angliában találjuk. Hazánkban különleges gyűjtemény jött létre a 60-70-években a zalaegerszegi Alsóerdő botanikailag védett területén az Azáleás-völgyben.

Az azálea felhasználása és gondozása:

Tenyészhely: Az azalea-rhododendronok a félárnyékos helyeket szeretik, szélvédett, magas páratartalmú helyet kell keresni nekik. Főleg tűlevelű fák alatt érzi jól magát. kb -12 fokig faygtűrőek.
Talaj: Csak savas kémhatású talajban él meg. Víz- és páraigénye igen nagy.
Felhasználása: Ideális balkonnövény, kisebb változatai szobanövénynek is használhatók, de kerti tó partjára vagy árnyas cserjecsoportba is jó választás. A növény minden része mérgező!
Ültetés: Ültetésének ideje a tavasz, március elejétől május végéig, illetve az ősz, szeptember elejétől november közepéig. Ültetés előtt a gyökérlabdát merítsük víz alá, míg az összes légbuborék felszáll (kb. 1-5 perc), így a növény elég nedvességet vesz fel. Az ültető gödör 2-3-szor szélesebb, de csak kicsivel mélyebb, mit a földlabda. Körülbelül 50-70% savanyú tőzeget keverjünk a jó minőségű, morzsalékos kerti földünkhöz, és ezzel töltsük fel az ültető gödröt. Ne ültessük őket mélyebbre, mint amilyen mélyen a faiskolai konténerben volt. A földet óvatosan tömörítsük, majd utána alaposan öntözzük be. A talajt ne hagyjuk kiszáradni.

Szállítás:

2 literes konténeres kiszerelésben tudod megvásárolni a szezon jelentős részében.