Kosár tartalma
rózsa metszése

Rózsa metszése

Általános tudnivalók a rózsa metszéséről

Miért kell a rózsákat metszeni?

A rózsa metszésével érhetjük el, hogy növényünk  

 • évről-évre megfelelően, azaz kellő méretben és mennyiségben, virágozzon
 • egészségesebb és egyben hosszabb életű legyen, és
 • a kívánt formáját megőrizze

Bőséges virágzás

Ha azt szeretnénk, hogy rózsánk a következő szezonban is bőséggel virágozzon és a növényre jellemző méretű virágot hozzon, akkor a metszéssel az új hajtások fejlődését serkenthetjük, így több, nagyobb, fejlettebb virágzásra számíthatunk.

Egészségesebb rózsa

A metszéssel a növény sűrűségén is változtathatunk, aminek révén szellősebb, ezáltal a betegségekre kevésbé fogékony rózsánk lesz, illetve az idős, 4-5 évnél idősebb ágak eltávolításával fiatalíthatjuk a növényt.

Formásabb rózsa

Ez elsősorban a bokorrózsáknál és a futórózsáknál kiemelten fontos. A metszés elhanyagolása a növény kesze-kusza, sűrű, gondozatlan megjelenéséhez vezet majd.

A rózsák metszése függ a rózsa korától (1-2 éves vagy idősebb), típusától (bokor, futó, vagy törpe), metszési idejük pedig attól, hogy egyszer vagy többször virágzó rózsáról van-e szó.

A rózsa metszésének ideje

Többször virágzó rózsa metszése tavasszal

A többször virágzó rózsák fenntartó metszését tél végén/kora tavasszal (február végétől március végéig) javasolt elvégezni, amikor az esetleges földtakarást megszüntetjük, és a rügyek kezdenek megduzzadni. A népi bölcsesség úgy tartja, hogy amikor virágozni kezd a Forsythia (aranyvessző), akkor nekiláthatunk a metszésnek.

Többször virágzó rózsa metszése a vegetációs időszakban

A többször virágzó rózsákat a nyár folyamán is rendszeresen metsszük, ezzel serkenthetjük a másodvirágzást. Amikor az első virágzás lezajlott, a virágmaradványokat távolítsuk el az első, erős, 5 levélkés levél fölött. A hosszú, azaz 70-100 cm-es egyenes hajtások felét vágjuk le.

Egyszer virágzó rózsa metszésének ideje

Az egyszer virágzó rózsákat tavasszal ne metsszük, mert ezek a rózsák az előző évi szárakon hozzák a virágjaikat, így ha eltávolítjuk a régieket tavasszal, akkor nem tud a virág fejlődni! Ha szeretnénk metszeni őket, akkor azt az elvirágzás után tegyük. Vegyük figyelembe azonban, hogy a legtöbb fajta csipkebogyót nevel őszre, ami télen kiváló táplálékforrás a madaraknak. Tehát ezeknél csak az elöregedett ágakat távolítsuk el, amik az utolsó évben alig hoztak virágot, így megifjodik a növény.

Rózsa metszése ültetéskor

Telepítéskor, átültetéskor a vesszőket kurtítsuk meg, mert így a növénynek több ereje marad a finom hajszálgyökerek képzéséhez. Őszi ültetéskor kevésbé, tavasszal viszont erősen, néhány kifelé álló rügyre metsszük vissza. Figyelem! A Floraponttól vásárolt rózsák minden esetben előkészítve kerülnek kiszállításra, így a tőlünk vásárolt rózsák ültetéskori metszésével nincs teendő.

Futórózsa metszésének ideje

Erre a legalkalmasabb időszak a késő ősz, még a fagyok előtt, vagy a kora tavasz a fagyok elmúlta után.

Hogyan metsszük a rózsákat?

A hajtást 5-10 mm-rel egy kifelé álló szem felett vágjuk ferdén, 45 fokos szögben úgy, hogy a rügy a metszés magasabb oldalán legyen. A vastag hajtásokat hagyjuk hosszabbra, a gyengéket, vékonyabbakat jobban vágjuk vissza. A visszavágás mértéke függ a rózsa típusától, de alapvető szabály, hogy a kevesebb megmaradt rügy, azaz erős metszés, hosszú hajtást eredményez, míg a könnyű metszés sűrűbb, bokrosabb formát.

a rózsa metszése helyesen
A kép jobb oldali ábrája mutatja a helyes metszési módot, míg a többi tipikus hibákat ábrázol. Balról jobbra: Túl magas vágás, túl közeli, rossz irányú, túl nagy szög és roncsolt vágás. A kép jobb oldali ábrája mutatja a helyes metszést

Figyelem! A sérült, leszakított hajtások, roncsoltan visszavágott vesszők mindenféle fertőzés kiindulópontjai lehetnek, ezért csak éles ollót, fűrészt használjunk a metszés során!

A rózsa metszésének lépései

 1. Kezdjük az elhalt, sérült és beteg ágak eltávolításával.
 2. Vágjuk ki a keresztbe vagy túl sűrűn álló ágakat.
 3. A vadhajtásokat tőből távolítsuk el. Ezek az alanyból, azaz a szemzési hely alatt erednek. A földet kissé emeljük ki és a vadhajtásokat lehetőleg a gyökérzeténél, de legalább a talajfelszínnél vágjuk le.
 4. A beteg, fertőzött hajtásokat az egészséges fás részig vágjuk vissza (az egészséges vessző belül fehér, míg a beteg barna). A lombozatot soha nem szabad komposztálni, el kell távolítani a kertből, hogy a betegséget kiváltó spóráktól megszabaduljunk!
 5. Ezt követően alakítsuk rózsánkat annak típusa és kora szerint, amelyet az alábbiakban mutatunk be részletesen.

Bokorrózsa metszése

A bokorrózsa metszésének követelményei a rózsa korától függnek. Az alakítása elengedhetetlen, ellenkező esetben túl nagyra nőnek és megnyúlnak, virágzásuk gyérül. Fő cél, hogy formás, mutatós, lehetőleg kerek bokrot hozzunk létre.

Bokorrózsa metszése az 1. évben

Az egyéves bokorrózsa (amelyik már befejezte az első virágzási időszakát) még gyökérzetet ereszt, ami a jövőbeni növekedéshez szükséges, ezért csak nagyon enyhe metszésre van szükség.  A virágzó, ill. Nagyon erős, a növény többi részéhez képest aránytalan hajtásokat 7-12 cm-rel, a gyengébb hajtásokat viszont 3-4 szemre vágjuk vissza. Távolítsuk el a túl sűrűn álló ágakat, kereszthajtásokat.

Bokorrózsa metszése a 2. évben

A kétéves bokorrózsa még mindig fejleszti a gyökérrendszerét és nem érte el a végső méretét vagy alakját, de már erősebben metszhetjük. Az összes szárat egyharmaddal, a különösen hosszú szárakat pedig a cserje többi részével megegyező hosszúságúra, azaz jobban vágjuk vissza. Ezzel már elkezdjük a rózsa formázását is. A ceruzánál vékonyabb hajtásokat távolítsuk el.

Bokorrózsa metszése a 3. évben

Harmadik évre a rózsa teljesen kifejlődik, innentől kezdve már mi dönthetjük el, mennyire vágjuk vissza, tehát magunk befolyásolhatjuk a bokor méretét és alakját. Cél, hogy szép, kerek korona keletkezzen.

Ha magasabb cserjét szeretnénk, akkor kevesebb, mint 1/3-dal vágjuk vissza, ha jelenlegi méretének megőrzése a cél, akkor egyharmaddal.

Ha csökkenteni akarjuk a méretét, a rózsát a felére vagy még többre vágjuk vissza. Ez csökkenti a cserje méretét anélkül, hogy befolyásolná a virágzás mennyiségét.

Bármilyen idős is a rózsánk, az elhalt, sérült és beteg szárakat és a ceruzánál vékonyabb hajtásokat távolítsuk el.

bokorrózsa alakító metszése
Kifejlett, beállt bokorrózsa metszése

Bokorrózsa metszése a 4. évtől

Az előző fejezet lépésein kívül az alábbi tennivalónk van a beállt rózsák metszésével:

Előző évi hajtásokat 1/3-dal csökkenteni a  bokoralak fenntartásának figyelembe vételével, azaz ha magasabb cserjét szeretnénk, akkor kevesebb mint egyharmaddal vágjuk vissza, ha jelenlegi méretének megőrzése a cél, akkor egyharmaddal.

Válasszuk ki a 3-5, vagy erős bokornál 5-7 vázalkotó ágat. A gyenge és a vastag, 4 évnél idősebb ágakat tőből vágjuk ki, míg a fő vázalkotó ágakon lévő másod- és harmadrendű oldalhajtásokat vágjuk vissza 3-5 szemre.

Ha csökkenteni akarjuk a méretet, a rózsát a felére vagy még többre vágjuk vissza. Ez csökkenti a cserje méretét anélkül, hogy befolyásolná a virágzás mennyiségét.

Futó- és kúszórózsák metszése

A metszés fő célja, hogy formás, tetszetős, jól takaró, jó struktúrájú növényt hozzunk létre, és mindezt bőséges virágzás mellett érjük el.

Futórózsa metszése az 1. évben

Egyéves futórózsa esetében csak nagyon enyhe metszésre van szükség. Az alábbiakra figyeljünk:

 • Vágjunk le minden olyan hajtást, ami eltávolodik a szerkezettől, és amelyet nem lehet visszakötni. A szárakat úgy kell nevelni, alakítani, hogy legyezőszerűen kinyíljanak.
 • Távolítsunk el minden elhalt, sérült és beteg szárat.
 • Húzzuk le a hosszabb szárakat a támszerkezet vízszintes tartóihoz amennyire csak tudjuk, de legalább 45 fokos szögben, és kössük le.
 • Távolítsuk el a megmaradt leveleket, így csökkentve a betegségspórák áthordásának kockázatát.

Futórózsa metszése a 2. évben

Kétéves futórózsa már teljesen megalapozza magát. Ismételjük meg az első év lépéseit, továbbá

 • vágjuk vissza a régi virágzó szárakat a fő szártól kb 15 cm-re.
futórózsa metszése florapont
Futórózsa metszése

Futórózsa metszése a 3. évtől

Hároméves, vagy annál idősebb rózsánál ismételjük meg a második év lépéseit, továbbá

 • a 6-8 évnél idősebb, elöregedett ágakat kissé a talaj felett vágjuk ki,
 • a keresztül-kasul futó hajtásokat távolítsuk el,
 • a virágzott oldalhajtásokat ritkítsuk meg úgy, hogy a virágalapok 20-25 cm távolságra maradjanak. Közelebbit tőből kivágni, a virágalapokat 3-5 szemre visszavágni.

Az új, erős hajtásokat ne metsszük meg! Ha a futórózsa nagyon életerős és zsúfolt, többet vágjunk le a leggyengébb szárakból.

Ágyásrózsák, teahibridek, floribundák metszése

A kereszthajtásokat távolítsuk el. Erősebb metszésnél hosszabb szárú vágott virágokat kapunk.

A gyenge növekedésű fajtáknál 3-4 ágat hagyjunk meg, és 10-25 cm-re, kb. 3 szemre vágjuk vissza.

A közepesen erős növekedésűeknél 5-6 ágat hagyjunk meg, és 15-25 cm-re, kb. 5 szemre vágjuk vissza.

tearózsa metszése
Ágyásrózsák, teahibridek, floribundák metszése

Törzses rózsák metszése

A hajtásokat 15-20 cm-re vágjuk vissza úgy, hogy szép, kerek korona keletkezzen. Az új leveles hajtásokat később 3 levélre kurtítsuk (visszacsípés), hogy a korona bokrossá váljon.

törzses rózsa metszése
Törzses rózsa metszése

Törperózsák metszése

A törperózsákat csak egészen gyengén vagy egyáltalán ne metsszük vissza. Csak az elszáradt, elfagyott, beteg vesszőket távolítsuk el!

Érdekelhet még

Rózsákkal kapcsolatos cikkeinket ide kattintva olvashatod.

Pinteresten a Rózsakertes táblánkon további ötleteket találsz a rózsák alkalmazásáról.