Kosár tartalma
Bienenweide gelb - sárga miniatűr rózsa

Rózsák a kertben

Szerző: Rácz Péter

Az idei nyár is feladta a leckét az évelőimnek. A cserjék növekedése miatt amúgy is folyamatosan szorulnak vissza az évelős területeim, de az idei hőségek és aszályok újfent az alternatívák keresésére sarkallnak.

Akik jártak már nálam az Angol tradíciók alapján kertben, azok tudják, hogy általában elég mostohán bánok a növényekkel, nálam nincs kivételezett növény. Ami nem bír megerősödni a többi mellett, az sajnos nem az én kertembe való. Nincs extra víz, nincs extra támogatás, nincs növényvédelem. Ezt a ridegtartást sajnos az évelők tolerálják a legkevésbé, hiszen ők messze érzékenyebbek a körülményeikre, mint a a fásszárúak.  A folyamatosan növő cserjéknek mind a vízért, mind a napfényért folytatott versenyben előnyük van az évről évre újra kihajtó évelőkkel szemben, így a vegyes ágyásaimban a cserjék kifejlett gyökérzetével és lombozatával szemben az évelőim egyre életképtelenebbek.

Évelők helyett rózsák?

Azoknál a kerttulajdonosoknál, akinél a fenntarthatóság egyre fontosabb igény, mint például nálam is, de azért szeretnének színeket és főleg illatokat is, egyre inkább a rózsa tűnik a legjobb megoldásnak ebben a többtényezős egyenletben. Be kell valljam, hogy évekig igazából alig figyeltem rájuk. Valahogy a rózsához is fel kell nőni, pontosabban meg kell érni rá.  Kevesen indítják kertészkedési karrierjüket a rózsákkal, de eljön az ideje ennek is, főleg, ha olyan helyeken rózsakertekben jár az ember, mint például a székesfehérvári Évelők és rózsák társaságában!

Gondolom, a rózsa szerelmesei azért most megszólnak, hogy a rózsákról mint évelő helyettesítőről elmélkedek, de vállalom, mert úgy vélem, végül is mindegy, milyen úton jut el valaki ehhez a növényhez. Nézzük, nálam miért kerülnek egyre előkelőbb helyre a ranglistán!

Rózsák a kertben 1

Rosa ‘Leonardo da Vinci’, ‘Pastella’, ‘Mariatheresia’ ‘Lavender Ice’ kombináció .
Kép forrása és ötlet: internet

Kertlátogatóként és „kertlakóként” elsőként az illatuk vesz le a lábamról. Elég, ha leülök a kertemben az „illatos sarokba”, ahol több közepes méretű, teltvirágú, lilás kékes rózsaszínes bokorrózsát ültettem össze (‘de Rescht’, ‘Herkules’, ‘Herzogin Christinana’), és máris elszakadok a való világból.

Tervezőként a méret, a szín és alak variációk ragadnak meg. Ennek révén gyakorlatilag nincs olyan helyzet, amihez ne lehetne rózsát találni.

Kerttulajdonosként tetszik, hogy az évelőknél toleránsabbak a kevesebb napfénnyel szemben, és messze elnézőbbek a vízhiánnyal is, ráadásul bőven vannak olyan fajtái, amiket imádnak a méhek. Tehát fenntarthatóságból jeles. (A betegségekkel szemben is egyre ellenállóbb fajtákkal találkozhatunk, tehát már itt sem igaz, hogy szép rózsát csak állandó permetezéssel lehet nevelni.)

Ha már a rózsát mint évelőhelyettesítő növényt kezdtük vizsgálni, akkor menjünk ezen a vonalon tovább. A bokorrózsák közepes és kisebb fajtáival, a mini rózsákkal és a talajtakarók elterülő ágrendszereivel elképesztő kompozíciókat lehet létrehozni.

A lényeg itt is ugyanaz, mintha évelőkkel dolgoznánk: az ágyást meg kell komponálni. Látványos megoldáshoz jutunk, ha méretben, alakban, virágméretben és virágteltségben változatosságot teremtünk, míg színekben inkább harmóniát. Itt is igaz, hogy érdemes egy fajtából többet közel ültetni egymáshoz, így a rózsa nem önálló alakjával, hanem együttesen alkot egy foltot. Ezzel a megoldással ráadásul nyugodtabb lesz az összkép is, ahogy alábbi példaképünkön is látható:

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó programok

Ha látványos kertet és növényágyásokat szeretnél a kertedbe, érdemes megnézned a szerző kerttervezéssel foglalkozó programjait, amelyekre társoldalunkon az Édenponton tudsz jelentkezni:

HILL & Garden kerttervező képzés


A szerzőről: Rácz Péter kerttervező. Az English Gardening School (London, Chelsea) CGD 1998 elvégzése után 2017-ig több mint 18 éven át dolgozott kerttervezőként és kertépítőként. Ez idő alatt több mint száz kerttervet készített, és vett részt azok megvalósításában. Jelenleg az Édenpont kertlátogatások szervezésével, kerttervezési oktatással és a Florapont működtetésével foglalkozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.