Sárgabarack, kajszibarack

A sárgabarack (másnéven kajszibarack) melegkedvelő, fagyérzékeny lombhullató fa.

Webáruházunkban mirabolán alanyra oltott sárgabarack fákat vásárolhatsz, mely talajban kevésbé válogatós.

Kajszibarack, sárgabarack fa
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 7 találat megjelenítve

A (mirabolán alanyú) sárgabarack jellemzői:

 • Alak: Viszonylag gyorsan fejlődő, bőven termő alany. Magas növésű, 4-8 méterre is megnőhet.
 • Virág: Fehér, halvány rózsaszín.
 • Termékenység: Önmeddő és öntermékeny fajták is.

A sárgabarack felhasználása és gondozása:

 • Tenyészhely: Melegigényes, ezért hazánk hidegebb részeire nem ajánljuk. Szárazságtűrő (évi 500 mm csapadék is elegendő). Talajszerkezetre igen kényes. A mirabolán alanyú példányok jobban tűrik a magas talajvizet mint más alanyfajták, de gyökérzete levegőigényes, ezért nem ajánljuk a túl nedves, kötött talajokba való ültetését. Meszes és káliumban dús talajon érzi magát a legjobban.
 • Locsolása: Szárazságtűrő, de a bőséges termés érdekében érdemes locsolni.
 • Metszése: Február-március környékén, rügyfakadás előtt. A főágakaat 3-5 rügyre érdemes visszavágni, ezzel elősegítve az erőteljes fejlődést.
 • Betegségek, érzékenységek: Fagykárosodás, verticillózis, kártevők, monília, kajszi gutaütés.
 • Gondozása: Érdemes permetezni. A permetezés időszaka a rügyezéstől a sziromhullásig tart.

A szabadgyökerű kajszibarack ültetése:

 • Ültetési ideje: A szabadgyökerű példányok ültetési ideje októbertől tart a lombhullatást követő hűvös, de fagymentes időben, akár télen is. A kiszállítást követően minél hamarabb ültessük el, addig pedig eredeti csomagolásában, hűvös és nyirkos helyen tároljuk, mindenféleképpen óvjuk a naptól és a széltől.
 • Ültetési tőtávolság: Kb. 5-7 méter.
 • Ültetési lépések:
  1. Az ültetés előtt legalább 24 óráig áztassuk vízbe a gyökérzetet.
  2. A szabadgyökerű példányoknak 80x80x80 cm-es ültetőgödröt ássunk. Minél rosszabb minőségű a talaj, érdemes annál nagyobb gödröt ásni. Kerüljük a trágyázást, mivel az elpusztíthatja a fa gyökerét! (Ha nagyon rossz minőségű a talaj, akkor a gödör aljába tehetünk lassan oldódó műtrágya tablettát vagy komposztot).
  3. Ezután helyezzünk bele a gödörbe a szabadgyökeres fát úgy, hogy a szemzés helye az uralkodó szél irányával szemben álljon, és töltsük fel földdel. Ügyeljünk rá, hogy a legfelső gyökérzetet is vastagon (5-10 cm) fedje föld. Az oltás helye a föld fölé kerüljön. Figyeljünk rá, hogy a talajt tömören nyomkodjuk gyökérzet köré.
  4. Az őszi ültetéskor az oltás helyét földdel kupacoljuk be. Az őszi ültetést követően a fát locsolni nem feltétlenül kell, de érdemes.

Szállítás:

Szabadgyökerű kiszerelésben szállítjuk őket novembertől. Szállítási infót az adott növénynél az infó ikonra kattintva találsz.