Kerti sarkantyúka (Tropaeolum)
A kerti sarkantyúka nagylevelű, élénk virágú egynyári növény. A növény föld feletti része ehető.
Virágmag kiszerelésben tudod megvásárolni.
Showing all 5 resultsSorted by popularity
Showing all 5 resultsSorted by popularity
A kerti sarkantyúka jellemzői
- Virág: Általában élénk színű, tölcséres, nagyvirágú. Virágzási időszakuk július-október közé esik. Virágszirmai ehetőek, enyhén csípősek, főleg saláták díszítéséhez használják.
- Alak: Fajtától függően lehet bokrosodó, kúszó vagy futó típus. Általában alacsony (kb. 30 cm magas), a futó fajták viszont több méter magasra is megnőhetnek.
- Levél: Nagy, kerek, mélyzöld levelei vannak, melyek elnyomják a gazokat!
- Tenyészhely: Napos vagy félárnyékos helyen, nedves vagy mérsékelten száraz, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Nem igényel sok gondozást.
A kerti sarkantyúka felhasználása és ültetése
- Felhasználása: A kúszó fajtákat: falak, kerítések befuttatására; a futó fajtákat: talajfedésre; a bokrosodó fajtákat: virágágyásba. A biokertészetben igen kedvelt, mivel elűzi a kártevőket. A növény föld feletti részét a gasztronómiában széleskörűen felhasználják (receptötletekért lásd: Halmos Monika ‘Virágkonyha’ c. receptkönyvét).
- Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba májusban.
- Beltéri vetés: Előcsíráztatása beltéren, tálcán áprilisban: 2-3 magot szórjunk földdel teli tálcára 2 cm mélyen, egymástól 20-30 cm távolságra. Figyeljünk, hogy elég fényt kapjanak a magok (ideális hőmérséklet: 21-24°C), a talajt tartsuk nedvesen. Az első levelek megjelenésekor átültethetjük cserépbe (3-5 mag/cserép), és májusban a fagyok elmúltával kiültethetjük a szabadba. A beltéri vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.
- Betegségek: Betegségekre, kártevőkre nemigen érzékeny, de a lisztharmat és a hernyók megtámadhatják.