Sásliliom társítása és társnövényei

Ebben a cikkben elsősorban a sásliliom társításához, felhasználási területeihez szeretnénk ötleteket adni.

sásliliom fajták társítás tarka színekben
Élénk tarka összeállítás sásliliomokból

Mivel a sásliliom nagy tűrőképességű, hosszú életű évelő, így nem véletlen, hogy hatalmas népszerűségnek örvend. A sásliliom óriási fajtaválasztéka azonban nem csak a gyűjtők szenvedélyét kívánja szolgálni, hanem az évelőágyások kedvelőinek is hatalmas lehetőség, hiszen nincs olyan árnyalat, méret, virágteltség, amihez ne találnánk megfelelő fajtát, ezért szinte a bőség zavarával küzdünk. Hát küzdjünk meg ezzel a bőséggel, és fordítsuk javunkra, ismerjük meg a lehetőségeket!

A sásliliom formája

sásliliom levélzete_florapont
Sásliliom kecses levélzete

Ha a sásliliom jellegzetességét szeretnénk jobban megismerni, akkor a levelére érdemes koncentrálnunk. Bár a válogatásnál elsőként a virágjára irányul a figyelmünk, de ennél fontosabb a sásliliom levele, amely már korán tavasszal megjelenik, és késő ősszel, fajtától függően, sárgulva húzódik vissza.  Ez a kecses, elhajló, fűszerű vagy inkább sásszerű levélzet adja azt a karaktert, ami meghatározza a felhasználási területeit.

Sásliliom ültetése ágyásszegélynek

sárga sásliliom ágyásszegély
Sárga sásliliom alkot egybefüggő, látványos szegélyt a kerti út mentén

Gyakran alkalmazott felhasználási területe ez a sásliliomoknak. Ennek oka, hogy a sásliliom nemcsak levélzete, de növekedési habitusa és mérete folytán is kiváló ágyásszegélyként való telepítésre. A sásliliom lassan terjeszkedik, ezért könnyen kordában tartható, ami fontos elvárás egy növényszegéllyel szemben, és viszonylag alacsonyra nő, így nem takarja el a mögötte díszítő egyéb cserjéket, évelőket. Levélzete lágy és nem sérti a mellette közlekedőt, akkor sem, ha levélzete ráomlik az útra.

Ha ágyásszegélynek keresünk megfelelő sásliliomfajtát, akkor az alacsonyabb méretű, kb. 25-30 cm magasra növőket válasszuk. Egy sorban ültessük, ami persze lehet hullámvonal is. Ideális ültetési távolság 20-25 cm, így a sásliliom szegély valóban egységes és egybefüggő lesz.

Ágyásszegélynek különösen ajánljuk az alábbi alacsonyabb fajtákat:

Sásliliomfajták társítása

3 db sásliliom társítása
3 féle sásliliom barnás sárgás fáradt színei alkotnak harmonikus csoportot

Nem csak gyűjtőknek lehet érdekes, amikor csak sásliliomfajtákat ültetünk egymás mellé. Ebben az esetben a válogatás szempontja az eltérő virágzási időszak és színharmónia, vagy éppen színkontraszt alapján történő társítás legyen.  

Sásliliomfajták társításánál az ideális ültetési távolság fajtától függően kb. 25-30-35 cm, így szebben kifejlődhetnek az egyedek és jobban ápolhatjuk őket. Az ilyen társítás csak nagyobb felületeken mutat jól, mert ha csak egy-egy eltérő fajtát teszünk egymás mellé, akkor az inkább vibráló lesz. Tehát legalább 4-5 darab legyen az azonos fajtából, és szánjunk az egész társításra minimum pár négyzetmétert.

Az eltérő virágzási időszak lehetőséget teremt, hogy kinyújtsuk a virágzási csúcsidőszakot, hiszen ezen kívül, valljuk be őszintén, már csak a sásliliom eltérő bokormérete jelent majd némi izgalmat a kiültetésben, hiszen levélzetük egybe fog olvadni.

Hosszú virágzású sásliliom-összeállítás

Hosszú díszítő időszakot érhetünk el az alábbi sásliliomok társításával:

Nyár elején virágzik a Hemerocallis ‘Bakabana’, majd a Hemerocallis ‘EveryDaylily Red ribs’. Júliustól augusztusig  a Hemerocallis ‘Frans Hals’, és legtovább a  Hemerocallis ‘Sammy Russel’ késői virágzású fajta.

Színek szerinti társítás

Ha számunkra a színek a fontosak, akkor gyönyörű látványt alkothatunk, ha például sárga, narancssárga és piros, esetleg barna árnyalatokat, azaz meleg árnyalatú sásliliomokat keverünk egy ágyásba, de ilyenkor figyeljünk a hasonló virágzási időszakra. Az alábbi kész összeállításokat már egy csokorba szedtük:

Ím egy sorozat, ahol  a hideg színek dominálnak:

Sásliliom társítása más évelőkkel

Nagyon széles palettán válogathatunk, ha a sásliliomokhoz keresünk társnövényeket. A sásliliom jól érzi magát a napos-félárnyékos helyen, és a szárazabb vagy nedvesebb körülmények között is, így tényleg társíthatjuk eltérő igényű évelőkkel is.

sásliliom évelőágyásban
Sásliliom változatos cottage jellegű évelőágyásban

Igazából a helyes megközelítés az, ha a sásliliomra mint társnövényre gondolunk, mivel levélzetének köszönhetően lágyságot ad más karakteres, felfelé törekvő évelőkből álló csoportnak, azaz a sásliliom lesz az ún. kitöltő vagy kísérő-, és nem pedig a fő növény.

Az ültetési távolság itt is kb. 30 cm legyen, és többet ültessünk egy-egy fajtából, azaz alkossunk csoportot.

Nézzünk néhány példát szép évelő sásliliom társításra!

Eltérő levélzet

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a sásliliom levélzete miatt remek társnövény más karakteres levélzetű évelő mellé. Akár a magasabb bokros, szeldelt levelű gólyaorrokkal, akár a közepes vagy alacsony, feltűnő levélzetű árnyékliliomokkal társítjuk, a levélzetük ellentéte hosszan mutatós dísze lesz az ágyásunknak. Az első és harmadik kész összeállítás erre ad jó megoldást.

Eltérő formák

A második (középső) példában a sásliliom lágyan ívelő levélzete közül kiemelkedik a díszcsorba (Liatris) gyertyaszerű megjelenésével. Látványos kontrasztot ad a két forma. Persze a színek is jól mutatnak egymás mellett. Naposabb, nem túl száraz körülmények között érzi jól magát ez a társítás. Hasonló megfontolásból a  díszcsorbát helyettesíthetjük ligeti zsályával (Salvia nemorosa) is.

A fentiekből követezik, hogy a sásliliom nehezen társítható hasonló megjelenésű díszfüvekkel, hiszen levélzetük szinte egy homogén tömeget alkot. Csak akkor kísérletezzünk ezzel, ha a cél a nagyon lágy, természethű megjelenés. Ebben az esetben a kisebb és szimpla virágú sásliliomokból válasszunk.

Jó tervezgetést, válogatást, és kertészkedést!

Szerző: Rácz Péter