Kosár tartalma

Szabadgyökerű bazsarózsa ültetése

A bazsarózsák jellemzően nagyon ellenálló és hosszú életű növények. Minél idősebb a növény, annál kevésbé szereti, ha megbolygatják vagy átültetik, ezért lehetőleg egyből a végleges helyére ültessük, mert egy átültetés után akár évekre elmaradhat a virágzásuk.

A bazsarózsa általában a telepítést követő egy-két évvel hozza az első virágait, de bőséges virágzásra csak három év elteltével várhatsz. Az ITOH fajták hamarabb virágzóra fordulnak, mint a fás szárúak, amelyek kimondottan lassú növekedésűek. A növény első virágát nem szabad levágni, mert azzal a további virágzást gátolod, legalább a harmadik évig várj ezzel! Az első években a virág még nem a tényleges formáját, színét mutatja, a növény igazi szépségét 3-4 év után mutatja meg.

Ideális termőhely

A peóniák, bazsarózsák tápanyagban gazdag, kissé kötött, jó vízelvezetésű talajt szeretnek. A túlöntözést és a pangó vizet egyáltalán nem kedvelik, mert a gyökere szétrohadhat! Szeretik a napfényt, a fás változatnak legalább napi 6-8 óra, a félfás (ITOH) bazsarózsa fajtáknak valamivel kevesebb, 4-6 óra napsütésre van szükségük ahhoz, hogy szépen virágozzanak. Legfeljebb néhány órás árnyékot viselnek el.

A bazsarózsák idővel meglehetősen szélesre képesek megnőni, gyökerei távolra terjeszkednek, ezért legalább 1-1 métert hagyj közöttük ültetéskor.

Ideális ültetési időszak

Szabadgyökerű bazsarózsa tövek ültetése ősszel, október-novemberben a legideálisabb, de vannak olyan tövek is, amelyeket az év bármely fagytól mentes időszakában ültethetsz. A csomagban érkezett tövet az ültetésig feltétlen nedves közegben tárold, a gyökér nem száradhat ki!

Ha a megrendelt bazsarózsát nem tudod azonnal elültetni, tárold hideg, hűvös helyen, amíg alkalmas lesz az ültetésre az idő, de semmi esetre sem meleg szobában. A növényeknek 5 Celsius alatti huzamosabb ideig tartó hideghatás kell, különben elmarad a virágzás, vagy leesik a bimbó.

A fagytól sem kell félteni a növényeket, hiszen teljesen fagytűrőek. Gondoljunk csak bele, a kemény telek, hidegek alkalmával a talaj felső akár 40-50 cm-es rétegig is átfagy. Egy lágyszárú bazsarózsa gyökérzete is ugyanilyen körülmények között van, és láss csodát, tavasszal szépen hajt és virágzik. Ne féltsük annyira a pünkösdirózsáinkat, mert ezek  strapabíró növények.

itoh peónia gyökér 5 db rüggyel ültetés előtt
ITOH bazsarózsa gyökér 5 fejlett rüggyel a Florapont rendeléséből. Biztos a megeredés

Szabadgyökerű bazsarózsa helyes ültetése ősszel

  • Készítsd el az ültető gödröt megfelelő mélységűre és szélességűre, hogy a gyökerek kényelmesen elférjenek. Ha nagyon száraz a föld, akkor az üres gödröt töltsd meg vízzel, és hagyd, hogy felszívja a vizet a környező talaj. Ha kötött talajod van, akkor lazítsd homokkal, apróbb kavicsokkal, és nagyobb területen, ne csak a gödörben.
  • Az ültető gödörbe úgy helyezd el a tövet, hogy lágyszárú peónia esetében a rügyek 2-4 cm mélyre kerüljenek, a fás szárúaknál és ITOH peóniák 5-7 cm mélyre. Vigyázz arra, hogy a rügyek ültetés közben ne törjenek le! Ha túl mélyre ülteted, akkor elmaradhat a virágzása. A gyökeret nem szükséges teljesen függőlegesen elhelyezni, akár “feküdhet” is, ami serkentheti a gyökér és rügyképződést is. Picit rázogassad a tövet, hogy a föld mindenhova bekerüljön a gyökerek közé, de ne rángasd, mert a gyökerek megszakadhatnak!
  • Apránként töltsd vissza a porhanyós, apró szemcsés, jó minőségű, tápdús kerti földet. Ha a talaj tápanyagban szegény, akkor csak érett, komposztált trágyát vagy lassan lebomló műtrágyát használj. Az adagolásnál tartsd be a gyártó utasításait, mivel a nagy mennyiségű trágya kiégetheti a növényt! Ha nem vagy biztos benne, akkor a trágyázással várj tavaszig, míg a növény igazán beindul, és egy kicsit megerősödik.
  • Ha már legalább 3/4-ig telítetted, akkor locsold be alaposan. Mielőtt teljesen feltöltenéd hagyd, hogy a víz felszívódjon. A rázogatás most is segíthet a jobb tömörödés eléréshez.
  • Érdemes télre mulccsal, nyesedékkel, falevéllel betakarni, mert a rügyek így hamarabb kihajtanak.

Szabadgyökerű bazsarózsa helyes ültetése télen

A tél folyamán is vannak olyan időszakok, amikor bátran lehet ültetni a szabadgyökerű peóniákat, egészen addig, amíg a talaj mélyen nem fagyott át. Ha a levegő fagypont körüli, de a talaj még melegebb, akkor a peóniák kihasználják ezt, és folyamatosan tudnak gyökeresedni.

  • Ha fagyott a talaj felszíne, és ültetni szeretnél, akkor érdemes a bazsarózsának kiszemelt helyet fűrészporral, szalmával, falombbal 10-15 cm vastagon takarni előzetesen, így az ültetési helyen felenged a föld, és könnyen ültethetsz, amikor csak akarsz.
  • Attól, mert a földfelszíne kicsit átfagyott, még lehet ültetni, de ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a fagyott talaj ne kerüljön a peóniák gyökereihez és bimbóihoz!
  • Ne locsold, ezért mindenképpen porhanyós apró szerkezetű földdel dolgozz, amit szépen be lehet rázogatni a növény gyökereihez.