Rózsafa ültetése támaszték mellé

Rózsafák ültetése és téli védelme

A rózsafák ültetése és ápolása az átlagnál nagyobb figyelmet igényel. Mivel a rózsafák különleges elemei a kertnek, ezért ahhoz, hogy hosszútávon gyönyörködhess benne, kövesd az alábbiakat.

Rózsafák elhelyezése

Fontos látni, hogy a rózsafa mesterséges képződmény, egy előnevelt, magas szárra oltják a kívánt a fajtát. A rózsafa a legtöbb esetben fejnehéz, viszonylag erős, de ingatag ág képezi a törzset, amely csak nehezen tudja megtartani a virággal tömött súlyos koronát. Ezért támasztékra van szüksége, és még ezzel együtt is célszerű széltől védett helyre telepíteni. Támaszték nélkül és erős szélben a rózsafa meghajolhat, eldőlhet, rosszabb esetben megtörhet.

Ideális, ha a hely délelőtti benapozottságú, így a leveleken lecsapódó pára hamar megszárad, és a növény kevésbé lesz hajlamos a gombás fertőzésekre.  Délután már csak mérsékelt nap érje a növényt.

Szabadgyökerű rózsafák ültetése

Hasonlóan a többi szabadgyökerű rózsa ültetéséhez, a rózsafát is ültetés előtt legalább 12-24 órát be kell áztatni: a teljes gyökérzet kerüljön víz alá.

Az ültetési gödör legyen kb. 50 cm széles és 40 cm mély. A gödör mélységénél vedd figyelembe a gyökérhosszt. A szabadgyökerű rózsafa előnye, hogy hosszú, mélyre hatoló gyökérzettel szállítjuk, ami kb 30 cm hosszú. A hosszú gyökérzet növeli a növény stabilitását, és segíti az erőteljes növekedését is. Mélyebb gödröt áss, mint a gyökér, hogy az ne tekeredjen vissza, hanem szépen függőleges el tudd igazítani! A föld legyen porhanyós, gyommentes. Trágyát ne használj az ültetéskor, lassítja a gyökérzet fejlődését!

Rózsafa ültetése és helyes karózása

Ha leszúrható karót használsz a támasztékhoz, akkor első lépésként helyezd el a karót a gödörbe szúrva, úgy hogy a teteje egy magasságba kerüljön a rózsafa koronájának kezdőpontjával, tehát kb. 90 cm magasan álljon ki majd a földből, és legalább 40-50 cm rész kerüljön a földbe, hogy a karó kellő stabilitást tudjon adni. Az ideális karóhossz így 130-140 cm.

Helyezd a rózsafát függőlegesen az ültető gödörbe úgy, hogy a karótól való távolsága kb 10 cm legyen, és a gyökérzet kiindulási pontja, vagy másképp fogalmazva a törzs kezdőpontja kb 5 cm-rel a terepszint alatt legyen.

Tipp: Fektess kis botot a gödör tetején keresztbe, így könnyen meg tudod határozni a talajszintet.

Töltsd vissza a rózsa köré a kiásott földet addig, amíg a karó és a rózsafa is stabilan áll, de ne teljesen.

Kötések segítségével rögzítsd a rózsafa szárát a karóhoz több ponton kb. 3 magasságban: a föld közelében, közepén és a tetejénél, közel a koronaelágazás alatt. A rögzítéshez használj szélesebb rögzítő pántot, puha gurtnit, de semmiképpen sem vékony kötelet, drótot, ami belemarhat a törzsbe, és megsértheti azt! Ahogy fejlődik és vastagszik a rózsafa törzse, úgy szükséges a rögzítőpántok lazítása vagy új rögzítő pátnak felrakása. Jó, ha a karó mindvégig ott marad a rózsafánál támasztéknak.

Facsemete rögzítése karóhoz

Ha megvan a rögzítés, akkor öntözd be, ha kell, igazítsd a rózsafát és a karót, hogy egyenesen álljon, majd töltsd fel a gödröt szinte teljesen, majd újabb öntözés! Célszerű az ültető gödör körül egy körszegélyt kialakítani, hogy a víz meg tudjon állni benne, és ne folyjon szét a növény körül.

A szezon folyamán már csak mérsékelt (kb. heti egyszeri, de akkor alapos) öntözést igényel majd. Kerüld a túllocsolást!

Rózsafák téli védelme

Eltérően a többi fiatal rózsától a rózsafát nem kell felkupacolni a gyökér körül, ellenben tartós (kb -10 fok alatti) hideg esetén a korona átmeneti védelmet igényelhet. Csak a felső oltásnál kezdődjön a takarás, és csakis fagyok idejére! Amint a komolyabb fagyok elmúlnak, mindenképp vedd le a takarást, nehogy a rózsafa idő előtt elkezdjen hajtani, és a későbbi fagyok kárt tegyenek benne!

A takaráshoz ne használj papírt, kartont, rongyot, azaz olyan anyagot, ami megszívja magát vízzel, mert ha átnedvesedik, és ezt követően megfagy, akkor jégpáncélba kerül a növény, amivel éppen ellenkező eredményt érsz el, mint amit szeretnél. A legideálisabb a fátyolfólia, akár több rétegben, ami védi a koronát az erős szelektől, árnyékolja a szárakat, de szellőzik is alatta a növény.

Nagyobb hó súlya alatt a támaszték különösen fontos lehet, vedd körbe nádszövettel a teljes növényt, ezzel támogatva magát a koronát is.

One comment

  1. baljnekat

    Köszönet a precíz leírásért segítségként, üdvözlettel, Balázs Józsefné, Ballatonlelle

Vélemény, hozzászólás?