Szalmarózsa, szalmagyopár (Helichrysum bracteatum)

A szalmarózsa vagy szalmagyopár (latinul Helichrysum bracteatum és Xerochrysum bracteatum néven is ismert) leginkább a szárazvirág-csokrokból ismert, könnyen nevelhető, színes fészekvirágzatú egynyári növény.

Virág: Színes fészekvirágzatú, kiváló vágóvirág! Ha szárazvirág csokor részeként szeretnénk levágni, akkor azt röviddel a virágzás előtt tegyük meg, és lógassuk őket fejjel lefelé. Virágzási időszaka július-szeptember közé esik.
Alak: Változó magasságú, 30-100 cm, felálló szárú, bokrosodó.
Levél: Matt színű, lándzsa alakú.
Tenyészhely: Napos és meleg helyen, mérsékelten száraz, jó vízelvezetésű, tápanyagban szegény talajban érzi jól magát.
Felhasználása: Leginkább szárazvirág csokrot csinálnak belőle. Jól mutat százszorszépekkel és őszirózsákkal együtt ültetve.
Kültéri vetés: Közvetlenül a virágágyba április vége felé, de mindenféleképpen a fagyok elmúltával. A talaj felső rétegét gazoljuk ki, szórjuk rá komposztot, egyengessük el. A magokat sűrűn szórjuk rá, nedvesítsük be őket, de ne takarjuk be újabb földréteggel! A talajt tartsuk nedvesen. Amikor a magoncok kb. 5 cm magasra nőnek, akkor ritkítsuk meg őket, hogy egymástól kb 25-30 cm-re legyenek (ha sűrűbben vannak ültetve, akkor könnyebben megtámadhatja őket a peronoszpóra). A kültéri vetés lassabban csírázik, mint beltéri.
Beltéri vetés: Előcsíráztatása tálcán 6-8 héttel az utolsó fagyok előtt március-áprilisban: a magokat szórjuk a földdel teli tálcára, nedvesítsük be őket, de ne takarjuk be újabb földréteggel. Helyezzük napos helyre. A tálcát érdemes fóliával letakarni, így bent tarthatjuk a hőt és a nedvességet. A magoncok 14-21 nap múlva bukkannak ki a földből (ekkor távolítsuk el a fóliát),  és ha már 3-4 levelet növesztettek, akkor érdemes külön átültetni őket cserepekbe, hogy gyökerük megerősödhessen. Kiültetés előtt érdemes a növényt 6-7 napig akklimatizálni a kinti hőmérséklethez egy védett helyen. Május végén kiültethető. A beltérben vagy melegházban előcsíráztatott növények előbb kezdenek el virágozni.
Gondozás: Ha a növények kifejlődtek, nem igényelnek különösebb gondozást, trágyázni nem kell. Szárazságtűrőek, de ha a talajt nagyon száraznak ítéljük, akkor locsoljuk meg őket. Az elhalt virágokat vágjuk le.
Betegségek: Károkozóknak jól ellenáll, de a peronoszpóra megtámadhatja.

Bővebb leírás