Kúpvirág csoport

Száraz kert is lehet szép – Esztétikum és Praktikum a kertben 2.rész

Felidézve a 2023-as tikkasztó, sőt perzselő érzését a vállunkon, kezdeném meg írásomat. Szeretném, ha emlékeznénk az érzésre, amikor a körülöttünk keringő és oly régóta várt esőfelhőkből  ismét nem esett le a földre egy csepp sem. Idézzük fel a poros levegőt, mely vastagon fektette le homokszemcséit kertünk növényeire, és az út mentén csörgős szárazra aszalódott egészen koros növények ágaira.

aszályos föld

Nem tisztem mindenféle jóslatokba bocsájtkozni, és nem is fogom ezt tenni. Valójában szükség sincs felhívni senki figyelmét a mostanában, a velünk a bolondját járató időjárásra. Ezért inkább kezemet nem a vészt kongató harang kötelére helyezem, hanem a klaviatúrára, hogy megírva ezen cikkemet, minél több inspirált ember hozhasson létre ilyen körülmények között is, virágba borult kerteket.

Száraz kert is lehet szép - Esztétikum és Praktikum a kertben 2.rész 1
Száraz kert is lehet szép - Esztétikum és Praktikum a kertben 2.rész 2

Jogosan merülhet föl a kérdés a kedves olvasónkban, hogy világrészeket sújtó aszály esetén miért pont a virágoskerttel foglalkozzanak?

Hiszem, hogy minden világmegváltás először bennünk születik meg, majd esetleg a saját portánkon belül, s bár a miénk szinte egy zsebkendőnyi területnek sem tűnhet a magasból, mégis mindannyian tudjuk, milyen gyönyörű folttakarókat lehet készíteni színes kis anyagdarabokból. Legyen a mi kertünk is egy olyan mozaik ékköves része, mely új lendületet tud adni Magyarország esőfelhőinek.

Eső nem tud létrejönni túl száraz és poros környezetben, s bár a szántóföldek folyamatos újraforgatása, erdők tarvágása és a légszennyezés ellen mi hétköznapi emberek szinte esélytelenül vesszük fel a kesztyűt, de tehetünk valamit, ami egészen pici szándékként egy egészen pici területen segítheti megtartani hazánk vízkészletének egy egészen parányi részét. Hát nem csodálatosan apró ez a lehetőség?

Mi az, amit tehetünk?

Ötletek száraz kertekhez

Árnyékolás

Növényeink megválasztásával, többféleképpen csökkenthetjük az elillanó víz és a poros levegő, azaz a talaj megkötésének és nedvesen tartásának problematikáját. Az egyik fontos szempont, hogy kertünkben mindig gondoljunk a picikre is. Minden picinek kell egy védőangyal, mely árnyékával óvja a perzselő napsütéstől, s mivel a pici igen relatív, végül felmagasodhatunk az égig érő fákig. Egyszerűbben és tudományosabban szólva, gondoskodnunk kell a talajtakarók szintjétől egészen a lombkorona szintig. Az árnyék nem csak a növényt védi a kiszáradástól, hanem az őt tápláló földet is.

Az előzőek alapján egy jól megtervezett kertben különleges mikroklíma alakul ki, mely segíti a nedvesség megmaradását, nem csak a talajban és ezáltal a növényekben, de a légköri aszály esélyét is csökkenti.

Száraz kert is lehet szép - Esztétikum és Praktikum a kertben 2.rész 3
harmatos levél

Sokféleség, biodiverzitás

Az ilyen elgondolások alapján léterjövő kertek sajátságos mikroökoszisztémával rendelkeznek, tehát egy vadregényes biodiverzitás megjelenésére is számíthatunk. Ezen biodiverzitás egy igen fontos része a felszín alatt munkálkodik dolgosan. Az ilyen tápanyagban és életben gazdag talajokban a talajszemcsék vízmegtartó képessége a többszörösére növekedhet, melyet a növények hálásan fogadva egyre nagyobb árnyékkal köszönnek meg.

Talajtakarás

Kezdeti időszakban, amíg a picik még nagyon picik, a talajtakarást megoldhatjuk egyéb módokon is, melyek nem csak védik a talajt, de komposztálódásukkal táplálják növényeinket is.  A különböző lehetőségekről itt olvashatnak többet.

Terepátalakítás

Különböző szintek és mélyedések kialakításával kertünk bizonyos részei több vizet meg tudnak tartani a lehulló csapadékból. Gondolkodhatunk akár esőkertekben is, mely a tetőfelületekről lezúduló esővíz előnyeit aknázzák ki.

Növényválaszték

Válasszunk szárazságtűrő növényfajokat, melyek nemcsak kevesebb törődést igényelnek, de lényegesen kevesebb vizet is kell kinyernünk különböző öntözőkészülékeinkből életbentartásukhoz és dekoratívan tartásukhoz.    

Mit ültessünk száraz kertbe?

Egy fenntartható, szárazságtűrő kert létrehozása nem feltétlenül jár lemondásokkal, ami az esztétikumot illeti. Számos, a mostani aszályos időkben is jól teljesítő növény rendelkezik csodálatos virágbugákkal, színes levelekkel, különleges formákkal és egyes esetekben akár gyógyító tulajdonságokkal is.  Színeikben, formáikban, magasságukban, virágzási idejükben és funkciójukban összeillő illetve egymást kiegészítő növénytársításokat és lehetséges kiskertek összeállítását segítik az alább látható „képcsokrok”.

Növények száraz kertbe 1. példa

Száraz kert növényösszeállítás bordó színekben pompázó növényekből

A nem olyan magasan elterülő, de mégis némi árnyékot biztosító piros (a valóságban inkább rózsaszín) virágú galagonya fácska (Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’) színében harmonizál az alatta szélesen elterülő feketés-bordós levelei közt rózaszín virágot hozó bodzabokorral (Sambucus nigra ‘Black Beauty’). A növénytársulás következő szintjén helyezkednek el az őszirózsák (Aster novae-angliae ‘Andenken an Alma Pötschke’) és a ligeti zsályák (Salvia nemorosa ‘Pink Beauty’). Végül hagy mutassam be a földszint lakóit, a rózsaszín „habkoronát” viselő árlevelű lángvirágot (Phlox subulata ‘Early Spring Light Pink’) és a szinte egész nyáron kitartóan virágzó, szinte minden napsütötte körülményt könnyedén elviselő bíborvörös délvirágot (Delosperma Cooperi).

Növények száraz kertbe 2.

Száraz kert növényösszeállítás élénk színekben pompázó növényekből
Ebben a csoportosulásban a legfőbb árnyékot az igen magasra törekvő egynyári napraforgó (Helianthus annuus ‘Solar Power F1’) jelenti majd az alatta tavasszal sárgálló és a sokak által tévesen aranyesőnek nevezett aranyvesszőnek (Forsythia intermedia ‘Goldrausch’). Nyár vége felé a napraforgó napsugaras virágában ugyan már nem gyönyörködhetünk, de annál inkább a rájáró színes madarakban. Színben kiegészítik őket a kevés itallal beérő, ámbár ősszel kék színű szakállt növesztő kékszakáll (Caryopteris clandonensis ‘Kew Blue’) és az örökkön zöld leveleivel díszítő gyógyhatású fűszernövény, a rozmaring (Rosmarinus officinalis). Nyáron hosszan hozza napsugaras színét a pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’) és a törpe sásliliomok tölcsérei (Hemerocallis ‘Bakabana’), melynek árnyékában pihenhet az igen szapora kis ibolyavirág (Viola ).

Növények száraz kertbe 3.

száraz kert növényösszeállítás fehéren virágzó növényekből
Ezt a csoportot egy kevésbé szárazságtűrő gyümölcsfa védi, mint például egy téli piros pogácsa alma (Malus domestica), melyet a kezdetekben érdemes öntözni, de egy jól választott őshonos, rezistens fa rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyekkel nagyobb eséllyel veszi fel a szárazsággal a harcot. Alatta gyöngyvessző (Spiraea cinerea) habos virágfüzérei díszlenek a fűzérajak (Physostegia virginiana) égbe meredő virágcsúcsaival. Lentebb haladva a bugás lángvirág (Phlox paniculata ‘David’) pamacsos fehér változatú virággömbjei és a metélő fokhagyma (Allium tuberosum) illatos fűszerlevelei és csillagra emlékeztető virágai gyönyörködtetnek bennünket. Árnyékában már csak a hóvirág (Galanthus) és a molyhos madárhúr (Cerastium Tomentosum) virágai fehérlenek szinte havat varázsolva a tavaszba.
A lehetőségek és variációk tárháza ismét végtelen, bár remélem, ez a három virágcsokor elegendő bizonyíték lehet Önök számára is, hogy ami igénytelen, nem feltétlenül szúrós és „szárazsárga”. Ráadásul nem kevés praktikummal is rendelkeznek, amennyiben Önök is inkább az árnyékban ücsörögnének hűs itallal a kezükben és nem pedig a tikkasztó hőségben ácsorognának a tűző napon slaggal a kezükben. Szerencsére végül a hosszú aszályos napok és hónapok után végre leesett Magyarországon is az eső és örök optimista lévén bízom az elkövetkezendő év csapadékos mivoltában is. Még ha így is történik… nem volna-e vajon kifizetődőbb egy esztétikus ámde radikálisan könnyebben fenntartható, ráadásul a biodiverzitást és ezáltal a saját életünket is támogató kerteket létrehozni? Ezen mindenképp érdemes elgondolkoznunk.
harmatos levél

Mindenkit arra inspirálnék, hogy ne féljenek kísérletezni, saját kis (esetleg nagyobb) birodalmukban. Játszani hívom Önöket, mely ugyan némi felelősséggel is jár a már elültetett növények iránt, mégis teljes biztonsággal ígérhetem, hogy a kertek alján olyan kincsekre is rábukkanhatnak majd, melyek „a szemnek láthatatlanok”. Amennyiben vágyna egy ilyen kertre, de még mindig bátortalannak érzi magát saját kalandokhoz, esetleg nincsen ideje, hogy létre hozza a házát körbeölelő kisebb oázist, keressen bátran, hogy közös konzultációnkkal, vagy egy részletes kertterv kidolgozásával, tegyünk érte. Köszönöm figyelmüket és bizalmukat.

Vélemény, hozzászólás?
Nyugodt vásárlás

Visszaküldési lehetőség az élő növényekre is

Pontos szállítási méretek

Minden termék egyértelmű méretadattal

Kedvezményes vásárlás

Kupon kedvezmény visszatérő vásárlóinknak