Szabadgyökerű rózsa ültetése ősszel és tavasszal 5 lépésben

Az alábbi lépésekkel megmutatjuk, hogy mit tegyél, hogy megvásárolt szabadgyökerű rózsáid biztonsággal megeredjenek. A tavaszi ültetés pár kiegészítő lépést igényel az őszi megszokott telepítéshez képest, a hirtelen meleg nagyobb odafigyelést igényel, ezért kövesd az alábbi javaslatainkat

szabadgyökerű rózsa méretei a florapont rendeléséből
Szabadgyökerű rózsa méretei a Florapont rendeléséből

Ültetés előtt

Ha a kiszállított rózsákat kézhezvétele után nem tudod azonnal elültetni, akkor tartsd a szabadgyökerű rózsákat az eredeti csomagban párás, hűvös, fagymenetes körülmények között, vagy helyezd átmeneti helyre tőzeges, nyirkos, félárnyékos körülmények közé a kert egy eldugott sarkában, és gondoskodj róla hogy a közeg ne száradjon ki. A legjobb azonban, ha 1 héten belül a végleges helyre kerülnek.

Szabadgyökerű rózsa ültetési időszaka ősszel

Megfelelő időszak október közepétől november végéig. 

Szabadgyökerű rózsa ültetési időszaka tavasszal

Megfelelő időszak március közepétől  április közepéig. 

Szabadgyökerű rózsa ültetése

Szabadgyökerű rózsa ültetése 5 lépésben
Szabadgyökerű rózsa ültetése 5 lépésben
  • A gyökereket vágd vissza kb. 20-30 centiméteresre és a szárakat is mesd vissza hasonló méretűre. Éles metszőollót használj a vágáshoz. 
  • A rózsatövet az ültetés előtt 12-24 órára áztasd vízbe, úgy hogy az oltás helye is víz alatt legyen.
  • Készítsd el az ültető gödröt megfelelő mélységűre és szélességűre, hogy a gyökerek kényelmesen elférjenek. Ha nagyon száraz a föld, akkor az üres gödröt töltsd meg vízzel, és hagyd, hogy felszívja a vizet a környező talaj. Ha nyirkos a föld, akkor ezt a lépést el is hagyhatod.
  • Az ültető gödörbe úgy helyezd el a tövet, hogy az oltási pont 3-5 centire a föld alá kerüljön. Ez megóvja a széltől, amely a növény kiszáradását okozhatja. Ügyelj, hogy a rózsa függőleges maradjon, kivéve a futó- és kúszórózsát, amit ne egyenesen, hanem ferdén ültess a támaszték felé. 
  • Apránként töltsd vissza a porhanyós, apró szemcsés, jó minőségű, tápdús kerti földet. Ha a talajt tápanyagban szegény, akkor csak érett, komposztált trágyát vagy lassan lebomló műtrágyát használj. Az adagolásnál tartsd be a gyártó utasításait, mivel a nagy mennyiségű trágya kiégetheti a növényt! Ha nem vagy biztos a műtrágya alkalmazásában, akkor a trágyázással várj míg a növény igazán beindul, és egy kicsit megerősödik. Picit rázogassad a tövet, hogy a föld mindenhova bekerüljön a gyökerek közé, de ne rángasd, mert a gyökerek megszakadhatnak!
  • Ha már legalább 3/4-ig telítetted, akkor iszapold be alaposan. Mielőtt teljesen feltöltenéd, hagyd, hogy a víz felszívódjon. A rázogatás most is segíthet a jobb tömörödés eléréshez.
  • A rózsatövet 20 cm magasan kupacold fel földdel, hogy megóvd a kiszáradástól: széltől, napsütéstől. Ez mind az őszi mind tavaszi ültetésnél fontos!
  • Ha ősszel telepítetted a rózsát, akkor a kitakarást a fagyok elmúltával elvégezheted, de a tavaszi ültetésnél várj  6-8 hetet.

Tavasszal előfordulhat, hogy a csomagban lévő rózsák szárain már éledő, de gyenge bimbók vannak, amelyek a hirtelen melegtől és napsütéstől leszáradhatnak. Ne ijedj meg ettől, hamar megjelennek majd az új életerős rügyek, amelyekből már tartós levélzetet fejlődik. Javasolt az első virágokat még bimbóban levágni, amely segíti a későbbi dúsabb virágzást és erősebb fejlődést.

Népszerű rózsa fajták a kínálatunkban