Talajkémhatás és mérése

A talajkémhatás kerti talajunk egyik jellemző tulajdonsága, ami a talaj savasságát-lúgosságát jelenti. Talajunk kémhatásának megváltoztatása csak talajcserével lehetséges, ami bár lokálisan megoldható, például egy-egy hortenziánál, de a teljes kert esetében nem kivitelezhető, ezért alkalmazkodnunk kell hozzá.

eltérő színű hortenziák

A kémhatás a növény tápanyagfelvételét, és ezáltal az egészséges fejlődését befolyásolja: ha a növény számára nem megfelelő a talaj kémhatása, akkor legyengülhet vagy elpusztulhat. A kémhatás emellett befolyásolja a virágszínt, nem csak a hortenziáknál, de például a rózsáknál is. Ahhoz, hogy növényünk egészségesen fejlődjön és szépen virágozzon, két dolgot kell tudnunk:

    1. mit szeret a növény?
    2. milyen a kerti talajunk?

Növények talajkémhatással szembeni igényei

A növény talajkémhatással szembeni elvárását minden növényünk tulajdonságainál feltüntetjük, így tudni fogod, hogy a kiválasztott növényed mit szeret. Ezt az információt a tulajdonságok fülre kattintva láthatod.

növények talajigényei
A növény adatlapján a lila kerettel mutatott További információra kattintva láthatod a növény tulajdonságait, ahol a talajigény fülnél tüntettük fel a növény talajkémhatással szembeni elvárását.

Kerted talajkémhatásának mérése

Magyarországon az alábbi talajkémhatások fordulnak elő. A térkép révén első lépésként hozzávetőlegesen be tudod azonosítani, hogy kerted közelében milyen kémhatással számolhatsz.

Talajkémhatás Magyarországon, kivéve Budapest
Talajkémhatás Magyarországon, kivéve Budapest

Talajkémhatás és méréseA kerti talajod kémhatásának meghatározását és mérését sokkal pontosabban elvégezheted saját magad is az alábbi módon, gyógyszertárban, gazdaboltban vagy online is kapható, kémhatás mérésére szolgáló indikátor vagy pH papír tesztcsíkokkal.

  1. Kerti talajodból vegyél mintát kb. egy ásónyomnyi mélységből, és tedd egy kisebb befőttesüvegbe. Elég egy fél-egyliteres edény. Az edényt csak félig töltsd fel földdel.
  2. Tölts rá desztillált vizet. Fontos, hogy olyan vizet használj, ami semleges (ún. pH 7 értékű). Az ioncserélt vizek, ásványvizek erre nem alkalmasak. Desztillált vizet háztartási boltokban, gyógyszertárakban tudsz beszerezni. A víz lepje el a földet, és legyen még rajta kb. 1 ujjnyi.
  3. Hagyd kb. 30 percig állni, közben keverd meg egyszer. A kémhatást a kioldódó vegyületek, fémionok adják, és vizes oldódásukhoz idő kell.
  4. Mártsd bele a vizes részbe az indikátor papírt, majd vedd ki és rövid időn belül láthatod, hogy a színskálának melyik árnyalatával egyezik meg a tesztcsíkod. Az árnyalat a lényeg, és nem az intenzitás! Ez egyben mutatja, hogy savas, semleges vagy lúgos, esetleg extrém értékek közé esik.

Nem baj, ha nem látod tizedes pontossággal az értéket, mert a növényeknek is van tűrőképessége a talajkémhatással szemben is. Általában elmondhatjuk, hogy a dísznövényeink pH igénye 6-7,5;  a savanyú talajt kedvelő növényeké 4,5-5,5 között van.

Nyugodt vásárlás

Visszaküldési lehetőség az élő növényekre is

Pontos szállítási méretek

Minden termék egyértelmű méretadattal

Kedvezményes vásárlás

Kupon kedvezmény visszatérő vásárlóinknak