Talajtakarási módszer lomblevéllel

Talajtakarási módszerek kiskertekben

Miért kell foglalkozni a talajtakarással?

Talajtakarási módszerekre elsősorban az új kertekben és konyhakertekben van szükségünk, amikor a betelepített növényeink még kicsik, ezért közöttük üres részek ásítoznak, ami ráadásul nem túl szívderítő látvány. (A növények ültetési távolságával ebben a cikkben foglalkoztunk.) A szabadon maradt területeken, inkább előbb, mint utóbb, megjelennek a gyomok, a talaj gyorsan kiszárad, felforrósodik, azaz olyan helyzet jön létre, ami enyhén szólva sem ideális a növényeinknek.

Beállt kertek esetén a kifejlett növények már rendszerint elég lombozatot fejlesztenek ahhoz, hogy védjék, árnyékolják a talajt. Az ilyen helyeken a talajtakaró növények maguktól is megjelenhetnek, pl. a madarak révén, azaz a beállít kertekben a talajtakarás kisebb gondot jelent, mint az újaknál.,

Tehát talajtakarásra a talaj védelme miatt, és ennek folyományaként elsősorban a növényeinknek van szüksége, de az összkép is kedvezőbb, mintha csupaszon hagynánk a szabad felületeteket.

 Több módszer is létezik a talajtakarásra, ezért sorba vesszük ezek előnyeit, és esetleges hátrányait.

Talajtakarási módszerek

Kapálás

A legősibb megoldás a talajtakarásra a kapálás. Ilyenkor a talaj felső rétegét elválasztjuk az alatta levőtől, így létrejön egy felső, morzsalékos réteg, ami ugyan hamar kiszárad, de védi az alatta lévő részt a napsütéstől, a fokozott párolgástól és a széltől is. A kapálással, amit az esőzést, vagy a locsolást követően pár nappal végeztek, beáldozzuk a felső talajréteget a takarásra. Ez a módszer a legolcsóbb, de fáradságos, és nem védi a gyökérzetet a túlhevüléstől. Akkor alkalmazzuk ezt, ha semmi másunk nincs, jó módszer konyhakertbe, de a díszkert ettől nem lesz sokkal vonzóbb.

Talajtakarás kapálással
Kapálással a talajban lévő víz elpárolgását akadályozzuk meg.

Talajtakarás növényekkel

Ez a talajtakarási módszer számtalan lehetőséget rejt. Kifejezett előnye, hogy természethű, látványos, és barátságos, azaz díszkertbe illő. A megfelelő fajta kiválasztása azonban körültekintést igényel, hiszen a talajtakaró növényből sokat kell telepíteni, és egyes fajták akár túl is terjedhetnek a szükségesnél. A választási szempontokat később egy másik cikkben fejtjük ki.

Talajtakarás szerves, lebomló anyagokkal

Szerves anyagokkal történő mulcsozás kifejezetten környezetbarát talajtakarási módszer, nem viszünk be idegen anyagot a kertbe, megjelenésük barátságos, természetközeli.  Az alábbi anyagok jöhetnek szóba:

  • fenyőkéreg (elég költséges)
  • szalma (nehezen beszerezhető)
  • fűnyesedék (rendszeresen rendelkezésre áll szinte minden kertben)
  • elhullott lomb, tűlevél (rendszeresen rendelkezésre áll szinte minden kertben)
  • kartonpapír (nem túl dekoratív, eldugott részeken jó megoldás, olcsó)
  • faapríték (ha van a közelben asztalos műhely)
  • kókuszpaplan (elég költséges, messziről jön)

A szerves talajtakarók remekül védik a talajt az eróziótól, hűvösen tartják a gyökérzet környékét, segítik a talajéletet. Idővel mindegyik lebomlik, valamelyik gyorsan (pl. fenyőkéreg) van, amelyik kifejezetten lassan, pl. szalma. A hátránya ennek a talajtakarási módszernek, hogy időnként fel kell újítani őket. Idővel újabb, frissebb réteget kell ráhordani, ami törődést igényel. Gond lehet a szerves talajtakarással, hogy nem csak az anyag bomlása, hanem a szél is csökkenti a mulcsozásunk vastagságát. 

Tipp! A lehetséges anyagok között találsz azonnali, ingyen megoldást: használd a csomagoló dobozt, amiben a növények érkeztek.

mulccsal takart vegyes ágyás
Talajtakarási módszer szalma mulcsozással frissen telepített növények között

Választhatunk viszont a kertből származó anyagot is, pl. lombot, tűlevelet. Ezzel a megoldással mindjárt két legyet ütöttünk egyszerre: nem kell a leveleket elszállítani, és mint az erdőben, egyre vastagabb avart hozunk létre, ha azokat helyben hagyjuk. Igazán nem is értem, hogy miért kell a kertből a lombot eltakarítani, és manapság elszállítani. Talán abból a régi beidegződésből, hogy a lehullott levélzeten számtalan kórokozó marad a kertben. Ha valóban beteg volt a fa, akkor persze jobb a lehullott levélzetet eltüntetni, de a dísznövényeink jelentős részével ilyen gond biztos nincs. A lomb alkalmazása biztosan több előnnyel jár, mint hátránnyal. (Lásd felső, bevezető kép.)

A lombbal való talajtakarás új kert esetén megfelelő növényzet híján nem megoldás, ilyenkor hozatnunk kell valami mást, a legtöbbször fenyőkérget, kókuszpaplant, szalmát. Az azért könnyen belátható, hogy némileg furán hat mindegyik, mondhatnánk azt is hogy idegenül mutat egy évelőágyásban a fenyőkéreg, de még mindig jobb, mint anélkül.

Talajtakarási szervetlen, nem lebomló anyagokkal

Kevéssé ismert talajtakarási módszer a szervetlen anyagok használata. A szervetlen anyagok időtállóak, nem kell felújítani őket. Ilyenekben érdemes gondolkodni mint kavics, zúzalék, cserép, pala, stb. A kavicskertek a sziklakertek egyik megvalósítási formája. A vastag kavicsréteg pont ugyanazt a hatást biztosítja a talajnak, mint bármelyik lebomló mulcsozási módszer. Imádják a sziklakerti növények.

Talajtakarási módszer kaviccsal
A vastag kavicsréteg megakadályozza a talajban lévő víz párolgását, és védi a talajt a nap és szél okozta eróziótól is.

Egyéb anyag nem alkalmas kiskertbe, még az egyre elterjedtebb agrofólia sem, ami ipari felhasználásra készült; a kiskertben nincs helye. Főleg akkor, ha környezettudatos megoldásokat keresünk.

Tipp! Bármelyik anyagot is választjuk, a lényeg a vastagságon van. Minden mulcsozás legalább 8-10 cm vastag legyen, így tudja kifejteni a kellő hatást.

Ha további kérdésed van a talajtakarási módszerekkel kapcsolatban, kérem tedd fel a hozzászólás rovatban. Ha valamelyik módszert már próbáltad, oszd meg velünk tapasztalatodat, fontos lehet másoknak is!

Vélemény, hozzászólás?
Nyugodt vásárlás

Visszaküldési lehetőség az élő növényekre is

Pontos szállítási méretek

Minden termék egyértelmű méretadattal

Kedvezményes vásárlás

Kupon kedvezmény visszatérő vásárlóinknak