Tavirózsa - tündérrózsa (Nymphaea)

A tündér- vagy tavirózsák virágaikkal és elegáns levélzetükkel minden kerti tónak, mini dézsának a központi díszévé válnak. Nagyon jó levélborítást adnak, ezzel gátolják tavunk túlmelegedését, és csökkentik az algák elszaporodását. A víz alatt fejlődő leveleik fontos szerepet játszanak a kerti tó oxigén utánpótlásában.

Tavirózsa - tündérrózsa (Nymphaea)
Mutasd a szűrőt

1–21 termék, összesen 48 db

1–21 termék, összesen 48 db

A tavirózsa jellemzői:

  • Virág: Tavunk benapozottságától függően a tavirózsák virágjai már nyár elejétől virítanak (kb 18 C fok felett) és egész szezonban hozzák feltűnő virágjaikat, akár még ősszel is. Ezzel az évelők között kiérdemlik a leghosszabban virágzó évelő címet. Reggeltől késő délutánig nyílnak, egy-egy virág kb 3-5 napig, majd elhalnak és lesüllyednek a mélybe. Minél meleg az idő, annál hamarabb bontják ki virágjaikat és annál tovább is maradnak nyitva.
  • Levél: A tavirózsa levelei fajtától függően nagyméretűek, kerekded, fényes zöld. Már tavasz vége felé felbukkannak a felszínre, lassan kifele nőnek, majd elhalnak és lemerülnek a víz alá. Egész őszig folyamatosan cserélődnek.

A tavirózsa felhasználása és gondozása:

  • Tenyészhely: A tündérrózsák a meleg, napos helyet kedvelik, árnyékban és áramló vízben virágjai halványabbak és rövidebb ideig nyílnak. Tápdús talajt szeret és gyökereinek nagy helyigénye van, ezért nagy edényben tartsuk őket, vagy hagyjuk a gyökereit az edényen kívül is fejlődni. Fagytűrők, de vannak tropikus területről származó fajták, amelyeket csak télikertben tudunk nevelni. Felhasználás: A tavirózsák levélborítása révén vizünk egyensúlyának fenntartásában fontos szerepet játszanak. Egy növény akár 1-2 m2 felületet is befed és akár a vízfelület egyharmadát is célszerű tavirózsával borítani.
  • Felhasználás: Kerti tavak, díszmedencék, fürdő tavak fontos alapnövénye. Ha csak egy növényt veszünk a tóba, akkor az legyen a tündérrózsa.
  • Ültetése: A rizómákat úgy tegyük a földbe, hogy a tenyészcsúcs – a korona – a felszínen legyen a víznek kitéve. Nagyméretű ültető kosarat használjunk. Ügyeljünk rá, hogy a koronát ne nyomjuk el földdel, vagy sóderrel. A tavirózsákat fokozatosan engedjük le a végső helyükre. Először legfeljebb 15-25 cm legyen a vízborítás, majd, ha elérték a levelek a vízfelszínt, növeljük a vízmélységet. Ez a folyamat, akár hosszabb időt is igénybe vehet. A túl gyorsan mélyre eresztett növény csak apró levelek fog hozni.

Szállítás:

A növényeinket április közepétől október közepéig tudod megvásárolni, szabadgyökeres kiszerelésben.