Tavirózsák gondozása

A tavirózsák gondozása, igényei, ültetése a termesztő ajánlásával.

A télálló tavirózsák olyan évelő növények, melyek az egynyári virágokhoz hasonlóan késő tavasztól egészen őszig folyamatosan virágoznak. Éppen ezért a tulajdonságukért váltak rendkívül kedvelt tavi és dézsás növénnyé.

tavirózsa gondozása

Tavirózsák tenyészhellyel szembeni elvárásai

Fényigények

Magas a fényigényük, ezért lehetőleg úgy helyezzük el őket, hogy minél több fényt, direkt napfényt kapjanak. Legjobban azt szeretik, ha egész nap tűzi őket a nap. Teljes árnyékban is szépen növekednek, azonban a virágzási hajlamuk jelentősen csökken. Akár az is előfordulhat, hogy nem is virágoznak. Éppen ezért az elhelyezésüknél a fényre fokozottan figyelni kell.

Vízmélység és vízmozgás

Mocsári növények, így a mozgó/csobogó vizet csak rövid távon viselik el. Ha folyamatosan csobog a levelükre a víz, akkor hamarosan elkezdenek rothadni a levelek, később a növény akár el is pusztulhat. Ha nagy vízmozgatást végző csobogó/szökőkút van a tóban, akkor a növényt a lehető legtávolabbra helyezzük el attól.

Tavirózsáknál kis, közepes és nagy (normál) termetű fajták közül tudunk választani. A tavirózsák életterük alapján tág tűrésű mocsári növények, így az az érdekes a tartásukban, hogy a nagy termetű fajták is teljesen nyugodtan elhelyezhetők az alacsony (20-30 cm) vízmélységű részén a tónak, vagy akár a mélyebb részeken is. Sőt akár dézsákban, pár centis vízben is tarthatók. A kis és közepes fajták is mehetnek kis vízmélységbe és dézsába is, arra azonban figyelni kell, hogy ezek a kisebb termetük miatt mély vízből már nem képesek kinőni, és túl mély vízbe ültetve elpusztulhatnak. A tavirózsák esetén éppen ezért általában maximális ültetési mélységet javaslunk.

Tavirózsák téli védelme

A télálló tavirózsák dézsás tartása esetén a kemény téli fagyoktól meg kell védeni a növényt és a dézsát egyaránt. Amíg gyenge fagyok vannak, addig nyugodtan kint lehet őket hagyni a fagyban is, de nem mindegyik fajta képes elviselni, ha hónapokig jégtömbbe vannak zárva, valamint a dézsa –amiben tartjuk- is szétfagyhat. Nyári melegben nem kell a növények miatt aggódni. Egyáltalán nem bánják, ha napközben forró lesz a dézsában a víz.

Tavirózsák ültetése

Tóba ültetés esetén a növényeket termetükhöz megfelelő méretű ültetőedénybe kell ültetni, amit a lehető legtöbb földdel kell megtölteni, hiszen a növények tápanyagigénye magas. Ha van iszap vagy talaj a tómederben, akkor közvetlenül abba is ültethetjük a töveket. A megvásárolt növényeket egyből a végleges helyükre kell ültetni. Nem probléma az sem, ha a vásárolt növény a végleges és megfelelő helyére ültetve nem ér fel a víz felszínére, hiszen a növény pár nap alatt az aktuális vízmélységhez növeszti tovább a leveleit, majd a későbbi leveleket már egyből ehhez a mélységhez fogja igazítani.

Tavirózsák gondozása

Minden ültetési mód esetén figyelni kell a megfelelő mennyiségű talajra, amiben a növények gyöktörzse kényelmesen növekedhet és a talajból tápanyaghoz is juthat. Tápanyaghiány esetén a növény egyre kisebb leveleket fog növeszteni és a virágzása is lecsökken, akár abba is maradhat. Tápanyaghiány esetében a növény gyöktörzse elpusztulni nem fog, úgyhogy az esetleges hibát könnyen orvosolhatjuk egy nagyobb méretű ültetőedénnyel, esetleg friss talajjal, vagy akár tavi felhasználásra tervezett műtrágya tápgolyókkal is, melyeket közvetlenül a gyökerekhez kell a talajba nyomni. A vízbe öntött tápoldatot a tavirózsa csak kis mértékben fogja felvenni, így ezzel kísérletezni felesleges.

Válogatás tavirózsáinkból

A teljes kínálatot és az árudáról bővebb információt a linkekre kattintva találsz.