Kosár tartalma
tulipánok ültetése vegyes színekben

Tulipánok ültetése a szép tavaszi kertért

A tavaszi hagymások, köztük a tulipánok népszerűsége tökéletesen érthető. A tavaszi ébredező kert miattuk lesz igazán színpompás, velük a kert korábban lesz vonzó, és a szürke téli napok után ez a színpompa hatványozott élményt jelent.

Csak remélem, hogy ezt a cikket nem a téli időszakban olvasod, arról ábrándozva, hogy márciusra te is virághagyma pompát hozz létre, mert akkor bizony elkéstél, és az idén erről sajnos már le kell mondanod. Persze a virágüzletek télen is árulnak előnevelt cserepes tulipánokat, ami jól mutat ablakban, szobában, teraszon, de a kert tulipánokkal való betelepítését nem ezzel kell megoldani. A tulipánok telepítését bizony be kell fejeznünk október végéig. Ha szerencsénk van és enyhe az ősz, akkor átcsúszhatunk az ültetéssel november elejére is, de későbbi időszakkal már ne kísérletezzünk. A tulipánnak ugyanis időre van szüksége ahhoz – bár kevesebb, mint például a nárcisznak -, hogy szépen begyökerezzen az új helyén. Továbbá szüksége van átmeneti hidegre, hogy tavasszal igazán virágozni tudjon, tehát nem mindegy, hogy mennyi időt tölt a földben a virágzás előtt.

A tulipán helyének megtalálása

fehér tavaszi virágok kész összeállítás
Tulipánok ültetése a szép tavaszi kertért 1

A mi szempontjaink

Tavasszal többet vagyunk még a lakásban, mint a kertben, és ha nem akarjuk tulipánjainkat eldugni, helyezzük kertünknek abba a részébe, amit belülről, a szobából is jól látunk. Így tulipánjaink szem előtt lesznek, és sokkal több örömet okoznak, mintha olyan helyre tesszük őket, ahol csak akkor veszünk észre, ha kisétálunk hozzájuk. Persze nem kell mindent az ablak elé zsúfolni, de ezeket a helyeket kezeljük kiemelt fontosságúként.

 

vegyes tulipán kombináció
tulipán mező

A tulipán elvárásai

A hely legyen napos és a talaja legyen jó vízáteresztésű. A tulipán elsősorban hegyvidéki köves, vagy alacsony füvű száraz gyepes területekről származik, így az igényei is ennek megfelelőek: kevéssel is beéri. Ha ezeket biztosítani tudjuk, akkor tulipánjaink jól fogják magukat érezni. A talaj legyen tápdús, de a friss komposzt és egyéb trágya vonzani fogja a vakondokat, pockokat, amiknek amúgy is kedvelt csemegéje a lédús tulipán hagyma, így hatványozott a veszélye annak, hogy nagy pusztítást visznek végbe dédelgetett tulipánjaink között. Előzzük meg ezt, és ne alkalmazzunk friss komposztot ebben az esetben, vagy a hagymák védelméhez használjunk ültető kosarat, amit egyébként személy szerint környezetvédelmi okok miatt nem javaslok.

A tulipánok ültetése

A tulipánok ültetési mélysége

Az ültetési mélység legyen kb 10-15 cm, a virághagyma kb kétszerese.

A tulipánok ültetési távolsága

Ültetési távolság minimum 10 cm vagy több. Az ültetési távolságot az összeállítástól és a kiültetéstől elvárt hatás befolyásolja. Ha csoportokban helyezzük el, akkor erőteljes intenzív hatást érünk el, míg elszórtan, távolabb ültetve őket egymástól, keverve más hagymásokkal a természetesebb megjelenést és hangulatot fogjuk erősíteni. Ha csoportokban ültetjük, akkor egy nagyobb helyen egyszerre készítsük elő az ültető gödröt. Például 6 db tulipán esetében egy kb. 30*30 cm nagy és kb. 15-20 cm mély gödörre van szükségünk, és ebbe helyezzük el őket egyszerre, majd az apró szemcsés földet töltsük vissza a megfelelő távolságra elhelyezett virághagymákra.

tulipán ültetési távolság
A tulipán telepítési időszaka

Megfelelő időszak az ültetésre a szeptember-október. Az ültetéssel kapcsolatos nehézség ott jelentkezik, hogy az ültetés időszakában, azaz kora ősszel azok a növények, amik tavasszal majd takarni fogják a sárguló tulipánjainkat, most még javában lombban vannak, és a leveleik miatt alig találunk ültető helyet. Ebből a szempontból érdemes kivárni, amíg ezek a növények is elkezdenek besárgulni, visszahúzódni, és utána belekezdeni a tulipánjaink telepítésébe.

Tulipánok kiültetési szempontjai

fehér tulipánok ültetése vegyesen nárciszokkal
Fehér tulipánok ültetése vegyesen nárciszokkal

A tavaszi hagymások kiültetési, elhelyezési módja látványosan különbözik az évelőknél leginkább elterjedt angol, azaz csoportos kiültetéstől. Az évelőknél a hatásos elrendezés az, amikor egy-egy fajtából több darabot helyezünk ki egy-egy csoportba, majd ezeket társítjuk úgy, hogy az például kontrasztos kiültetést adjon.

A tulipánoknál és nárciszoknál más elvet érdemes követni: az ún. mátrix elrendezést, bár szerintem jobb lenne ehhez a pixeles kiültetés elnevezés. Akárhogy is hívjuk, a lényege, hogy kiválasztunk több olyan fajtát, ami a kívánt hatásnak, szempontoknak megfelel, például szép színharmóniát, vagy éppen olyat, ami élénk hatást eredményez, és ezeket egymással összekeverve ültetjük ki a teljes felületen. Tehát nem csoportosítunk, hanem jól elkeverjük. Ebben az esetben nem csak a fajta egyedi díszítőértéke fog érvényesülni, hanem az újonnan létrehozott kombináció is.

kora tavaszi tulipán ágyás
tulipa apricot beauty

A keverékben eltérő színű, magasságú és virágformájú fajtákat érdemes alkalmazni. Nehéz helyzetben van az, aki egy-egy szín megszállottja, például akinek a piros tulipán az igazi tulipán, hiszen gondoljunk bele, a sok egyszínű fajta összemosódik a szemünk számára. Ha hasonló színűekben gondolkodunk, akkor eltérő virágformákat alkalmazzunk például a liliom virágú tulipán mellé teltvirágú tulipánokat válasszunk. Bármilyen szempont is a felel meg számunkra, a virágzási időszakot összhangba kell hozni, hiszen hiába választottunk képeken összeillő fajtákat, ha az egyik korai virágzású, például botanikai tulipán, a másik meg késő tavaszi fajta.

Tulipa 'Christmas Dream' - Triumph tulipán
tulipán kombináció vegyes tavaszi kiültetés

A tulipánokat elvirágzás után hagyni kell teljesen elszáradni, mert ekkor töltődik fel a virághagyma olyan tápanyagokkal, ami a következő évi virágzáshoz szükséges, ezért olyan helyet keressünk neki, ami az elszáradó növényt eltakarja. Ez lehet elterülő ágú cserje, ami ebben az időszakban hozza majd a leveleit, például tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) vagy később kihajtó nagy bokrú évelők, például pünkösdi rózsa (Paeonia lactiflora), medveköröm (Acanthus balcanicus), sásliliomok (Hemerocallis) vagy egynyáriak területe.  A lényeg, hogy a nézőpontunk felől takarja valami a tulipán sárguló, száradó leveleit. Tökéletes megoldás ha kaspókba ültetjük a tulipánokat, így elvirágzás után félretehetjük, vagy jöhetnek az egynyáriak

tulipánok ültetése kaspóba

A teljes tulipán választékot itt találod, de ha kész megoldásokat keresel, akkor a válogatásaink lesznek majd segítségedre.

Népszerű tulipánok a kertbarátok között:

Vélemény, hozzászólás?