Vadszőlő (Parthenocissus)

A vadszőlők az egyik legmagasabbra kúszó cserjék, akár 10-20 méteres magasságig is felkúsznak. Virágzásuk vonzza a méheket, míg termésük a tél végi időszakban kedvelt tápláléka a madaraknak, feketerigónak. Akinek fontos az ökológiai kertszemlélet, annak a vadszőlő nem maradhat ki kertjéből.

vadszőlő házfalon ablak körül_ florapont
Mutasd a szűrőt

Mind a(z) 6 találat megjelenítve

A közönséges vadszőlő ültetése

Tenyészhely: A vadszőlő nem túl igényes növény, mely napos, világos, vagy félárnyékos helyre is ültethető. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.
Talaj: A talaj iránt nem túl igényes, ültethetjük tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba. Kedveli, ha földje kissé nyirkos, ezért érdemes mértékkel öntözni, a túlöntözést nem bírja.

A vadszőlő gondozása

Gyorsan, erőteljesen növekedik, ezért metszéssel kell kordában tartani. Alakítani, valamint elöregedett és elhalt hajtásait eltávolítani tél végén, kora tavasszal lehet, illetve a szezonban a nem kívánt túlnövekedést tudjuk metszéssel korlátozni.

Ha korlátozni szeretnék a terjedésüket, akkor érdemes a repkény vadszőlőt választani, mert nekik támasztékra van szükségük, így csak addig terjednek, amíg a futtatórácsozat engedi.

Nem kell megijedni azonban a  tapadó vadszőlőtől sem, amelyek nagyon erősen tudnak a falra rögzülni, mert nem teszik tönkre a házfal burkolatát, viszont természetes takarást és hűtést biztosítanak a háznak.

Ha valamiért úgy döntenénk, hogy szeretnénk eltávolítani a befuttatott felületről, akkor ne essünk neki a növénynek, mivel a kacsok által kibocsátott kalcium karbonát segítségével, nagyon erősen kapaszkodik a falra, vagy kerítésre. Célravezetőbb, ha elvágjuk a növény gyökerét és megvárjuk, míg a tapadókorongok funkciója megszűnik. Ezt követően könnyebben eltávolítható a növény.

Szállítás

Konténeres kiszerelésben szállítjuk őket a szezon jelentős részében, gyűjtőrendszerben. Szállítási infót az adott növénynél az infó ikonra kattintva találsz.