Vadszőlő (Parthenocissus)

A vadszőlők az egyik legmagasabbra kúszó cserjék akár 10-20 méteres magasságig is felkúsznak. Ha korlátozni szeretnék a terjedésüket, akkor érdemes a repkény vadszőlőt választani, mert nekik támasztékra van szükségük, így csak addig terjednek, amíg a futtatórácsozat engedi. Nem kell megijedni azonban a  tapadó vadszőlőtől sem, amelyek nagyon erősen tudnak a falra rögzülni, mert nem teszik tönkre a házfal burkolatát, viszont természetes takarást és hűtést biztosítanak a háznak. Virágzásuk vonzza a méheket, míg termésük a tél végi időszakban kedvelt tápláléka a madaraknak, feketerigónak. Akinek fontos az ökológiai kertszemlélet, annak a vadszőlő nem maradhat ki kertjéből.

Tenyészhely: A vadszőlő nem túl igényes növény, mely napos, világos, vagy félárnyékos helyre is ültethető. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.
Talaj: A talaj iránt nem túl igényes, ültethetjük tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba. Kedveli, ha földje kissé nyirkos, ezért érdemes mértékkel öntözni, a túlöntözést nem bírja.
Gondozása: Gyorsan, erőteljesen növekedik, ezért metszéssel kell kordában tartani. Alakítani, valamint elöregedett és elhalt hajtásait eltávolítani tél végén, kora tavasszal lehet, illetve a szezonban a nem kívánt túlnövekedést tudjuk metszéssel korlátozni.
Ha valamiért úgy döntenénk, hogy szeretnénk eltávolítani a befuttatott felületről, akkor ne essünk neki a növénynek, mivel a kacsok által kibocsátott kalcium karbonát segítségével, nagyon erősen kapaszkodik a falra, vagy kerítésre. Célravezetőbb, ha elvágjuk a növény gyökerét és megvárjuk, míg a tapadókorongok funkciója megszűnik. Ezt követően könnyebben eltávolítható a növény.

Bővebb leírás