Kosár tartalma

Változatos tavaszi hagymás kombinációk

Mikor belekezdtünk a Virághagyma farm árudánk tulipánokkal, nárciszokkal, jácintokkal történő feltöltésébe, akkor szembesültünk igazán, mennyire nehéz a választás. Főleg a tulipánok esetében szinte ámulatba ejtő a változatosság (több száz fajta van csupán kereskedelmi forgalomban), de hasonló a helyzet a nárciszokkal is. Szóval nehéz döntések.

Vannak gyűjtőszemléletű kertrajongók, akik a különleges fajtákat keresik, de ha valaki „csak” igazán attraktív virágokat szeretne, annak azért nehezebb kérdés, hogy melyiket is válassza.

akciós angelique tulipán

A díjnyertes Tulipa ‘Angélique’ virágja a peóniáéhoz hasonlít, színe pedig a világos rózsaszíntől egész a sötét rózsaszín árnyalatig terjed, néhol zöldes, sárgás beütéssel.  Igazi különlegesség.

Tervezőként az alábbi szempontok alapján válogattam, amikor ilyen feladattal kerültem szembe.

Fontos a mennyiség

Ez nem csak a tavaszi hagymásoknál, hanem az évelők telepítésénél is szempont, de itt most ez még inkább hangsúlyt kap: ha csak pár darab kerül a kertbe, akkor az kicsit véletlenszerű, és ha mindenből csak pár darab van, akkor az vibráló hatást fog eredményezni. Gondoljunk bele, hogy mutat, ha csak 2-3 db hóvirág árválkodik a kertben, és mennyivel másabb, ha az egy szőnyeget képez. Nem véletlenül állítottunk össze 10 vagy nagyobb, akár 25 darabos csomagokat, ugyanis ezek már vonzó látványt eredményezhetnek. A jácintok karakteres megjelenése miatt kevesebb is elég, mint tulipánból, míg például gyöngyikéből, hóvirágból sokkal több kell.

Kiültetési mód

A tavaszi hagymások kiültetési, elhelyezési módja látványosan különbözik az évelőknél leginkább elterjedt angol, azaz csoportos kiültetéstől. Az évelőknél a hatásos elrendezés az, amikor egy-egy fajtából több darabot helyezünk ki egy-egy csoportba, majd ezeket társítjuk úgy, hogy az például kontrasztos kiültetést adjon.

A tulipánoknál és nárciszoknál más elvet érdemes követni: az ún. mátrix elrendezést, bár szerintem jobb lenne ehhez a pixeles kiültetés elnevezés. Akárhogy is hívjuk, a lényege, hogy kiválasztunk több olyan fajtát, ami a kívánt hatásnak, szempontoknak megfelel, például szép színharmóniát, vagy éppen olyat, ami élénk hatást eredményez, és ezeket egymással összekeverve ültetjük ki a teljes felületen. Tehát nem csoportosítunk, hanem jól elkeverjük. Ebben az esetben nem csak a fajta egyedi díszítőértéke fog érvényesülni, hanem az újonnan létrehozott kombináció is.

Színek és formák

vegyes tulipán kombináció
Ötféle tulipánból álló harmonikus kiültetés, melynél mind a színek, mind a magasságok és a virágformák is a változatosság megteremtését célozzák.

A keverékben eltérő színű, magasságú és virágformájú fajtákat érdemes alkalmazni. Nehéz helyzetben van az, aki egy-egy szín megszállottja, például akinek a piros tulipán az igazi tulipán, hiszen gondoljunk bele, a sok egyszínű fajta összemosódik a szemünk számára. Ha hasonló színűekben gondolkodunk, akkor eltérő virágformákat alkalmazzunk. Bármilyen szempont is a felel meg számunkra, a virágzási időszakot összhangba kell hozni, hiszen hiába választottunk képeken összeillő fajtákat, ha az egyik korai virágzású, például botanikai tulipán, a másik meg késő tavaszi fajta.

Ha nem akarsz ezekkel a szempontokkal bíbelődni, akkor érdemes az általam összeválogatott keverékeket választanod, vagy onnan ötleteket merítened.

Ha kedvet kaptál tulipánok telepítéséhez, nézd meg árudánk választékát.


Kapcsolódó cikkek

Tulipánok telepítése a szép tavaszi kertért

Kapcsolódó termékek

Tavaszi hagymások
Tavaszi keverékek

Kapcsolódó programok

A szerző kerttervezéssel foglalkozó programjai:

Kerttervezés alapjai – Felméréstől a megvalósításig
Kertünk kialakítása – Növénykiültetések tervezése


A szerzőről: Rácz Péter kerttervező. Az English Gardening School (London, Chelsea) CGD 1998 elvégzése után 2017-ig több mint 18 éven dolgozott kerttervezőként és kertépítőként. Ez idő alatt több mint száz kerttervet készített, és vett részt azok megvalósításában. Jelenleg az Édenpont kertlátogatások szervezésével, kerttervezési oktatással, és a Florapont működtetésével foglalkozik. Ha érdekel közelebbről is a kerttervezés, érdemes részt venned a szerző tanfolyamán: Kertünk kialakítása – Felméréstől a megvalósításig

Vélemény, hozzászólás?