Kosár tartalma
vadvirágos rét

Virágos rét telepítése és fenntartása 2. rész

Virágos rét telepítése - Előkészítés

Ahogy az előző részben is írtuk, a virágos rét telepítéséhez idő kell. Egész pontosan évek kellenek. Az, hogy mennyi, az attól függ, milyen alapról indulunk, és mennyire vagyunk következetesek. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy tudod a területet úgy fejleszteni évről évre, hogy a végeredmény valóban virágos rét legyen.

Alapszabály: ne kezdjünk virágos rét telepítésébe csupasz területen, vagy olyan füves részen, amik tarackolókkal vannak tele! Ilyen helyzetben előkészítésre van szükség, amit a következőkben mutatunk be.

Előkészítés tarackoló növényekkel borított terület esetén

A tarackolókkal az a baj, hogy azok egyszerűen nem hagynak helyet a többieknek, elveszik előlük a vizet, tápanyagot, levegőt, stb.

Mi a teendő, ha a terület tele van tarackolókkal?

Ebben az esetben a virágos rét telepítésének kezdő lépése a tarackolók kipusztítása, ami történhet vegyszeresen (pl. Glialka) vagy kiégetéssel, pl. perzselővel, vagy történhet sötét mezőgazdasági fólia kiterítésével, ami alatt gyakorlatilag megsülnek a növények. Az ásás és gyomlálás itt nem megoldás, mert képtelenség kézzel minden gyökérdarabot kiszedegetni még egy kis területen is, nemhogy egy 100 nm-es vagy annál nagyobb területről.

A fenti folyamatot kisebb szünetekkel, 2-3-szor is meg kell ismételni. Azaz pár hétig hagyni, hogy a gyomirtó módszerünk hasson, majd hagyni, hadd nőjön újra, ami tud, majd újra gyomirtás, stb.

Végeredményként csupasz földet kell kapnunk, amelyet már nem borítanak agresszív tarackolók, de minden más is kipusztult. 

Szánjunk rá egy szezont. 

Előkészítés csupasz föld esetén

Ha csupasz a területünk (értsd: csak a föld látszik, és semmi növény), és így kezdenénk vetni, akkor minden nőni fog, csak az nem, aminek kéne. Oka, hogy az ilyen területen a pionír növények nőnek elsőként, például a parlagfű.

Jó hír, hogy a pionír növények az évek előre haladtával, ahogy megszűnik a számukra kedvező feltétel, és megjelennek a konkurens fajok, vissza fognak szorulni. A beállt mező növényei csak a második fázisban kezdenek fejlődni, amikor már némi növényzet ad nekik védelmet a csírázáshoz és növekedéshez.

parlagfűvel borított terület
Parlagfűvel benőtt terület. Olyan helyen jön létre, ami előtte csupasz volt, és más növény még nem tudott megtelepedni.

Hogyan telepítsünk virágos rétet, ha csak a csupasz föld adott?

Ilyenkor az első 1-2 évben bizony hagynunk kell, hogy megjelenjenek a kezdeti növények maguktól. Tennivalónk csupán az alább leírt gyakorisággal kaszálni. Nincs locsolás, nincs trágyázás, nincs gazolás. Na, ez legalább menni fog.

Előkészítés füves gazos területen

Virágos rét telepítése és fenntartása 2. rész 1
Fűvel dúsan borított rét. Vélhetően tápdús és nedvesebb talaj, ami nehezíti a vadvirágok megtelepedését

Ez már megfelelő kiindulási alap lehet. Ahogy láttuk előbb, a sikeres vetéshez szükség van már meglévő növényzetre. Persze a túl sok nem ideális, hiszen így nagy a verseny az új növények számára. Ha a területet vastagon borítja fű, akkor a tennivaló a füvek gyengítése. Ehhez az kell, hogy elkezdjük az évi kétszeri kaszálást úgy, hogy ne tudjanak a füvek magba menni, tehát akadályozzuk a terjedésüket. Ráadásul a nyesedéket össze kell szedni, hogy a talajt is gyengítsük. A füvek azonnal elkezdenek legyengülni, ha nem nyírjuk őket, nem kapnak tápanyagot, és főleg nem öntözzük a területet, azaz nem adjuk meg mindazt, amire a fűféléknek igazán szüksége volna.

Szükséges előkészítési idő 1-2 szezon!

Talán így még nyilvánvalóbb, hogy miért írtuk az előző részben azt, hogy a virágos rét telepítését a kert egy eldugodtabb részén kell megvalósítani.

Előkészítés ritkán nyírt vadgyepen vagy ősgyepen

Na, ez a legjobb alap a virágos rét telepítéséhez. Olyan területekről van itt szó, amit korábban ápoltak, de egy ideje már nem vagy csak ritkán, ezért a fűfélék már legyengültek, és megjelenhettek benne vadvirágok is. Szinte biztos, ha hagyjuk a területet magától fejlődni már az első szezonban szép eredményt kapunk. Koncentráljunk a kaszálásra, ne locsoljunk, ne trágyázzunk. A kaszálási nyesedéket gyűjtsük össze a területről. A megjelenő cserjéket (vadrózsa, bálványfa, akác, stb.) csapjuk ki ásóval.

Ha jól számolunk, az előkészítéssel elment akár 1-3 évünk is, de már van egy területünk, amin olyan növények nőnek, amik bár nem biztos, hogy látványosak, de segítenek a most vetendő növényeknek kicsírázni.

A virágos rét telepítése - Vetés

Ha már mindezen túl vagyunk, akkor jöhet a virágmagok vetése. A vetés idejét igazítsuk a kaszáláshoz, ami a magérlelést követi, szóval kövessük a természet rendjét. Vessünk az első és a második kaszálást követően is.

A vetés mennyiségében legyünk visszafogottak: kb. 4-5 g/m2 a megfelelő. Osszuk el a mag mennyiséget kisebb adagokra, hogy egyenletesen tudjuk majd kijuttatni.

Ne számítsunk gyors eredményre, a magok nem fognak azonnal csírázni. A lényeg, hogy már ott vannak a földön, és ha jól érzi valamelyik magát, akkor el kezd kihajtani. Ez szinte biztos, hogy csak a következő szezonban lesz, de lehet, hogy később, és az is előfordulhat, hogy soha nem hajt ki. Ez nem kudarc!

A vetést, ha szükséges, ismételjük meg évről évre. Ilyenkor már szelektálhatunk, és kicsit befolyásolhatjuk a rét összetételét, ha a bevált és számunkra tetsző fajtákat vetjük felül.

A magokat nem kell begereblyézni, nem is tudjuk, hiszen már vannak a területen növények. Nem kell locsolni, majd ha bejön a csapadékos időszak, akkor magukra találnak.

Népszerű réti virágmagkeverékek

Virágos rét telepítése - fenntartása

Mint a korábbiakban többször hivatkoztunk rá, a legfontosabb teendő a kaszálás és a nyesedék (széna) begyűjtése. A kaszálás maximum évente kétszer, esetlege háromszor történjen:

  1. kora tavasszal
  2. nyár közepén az első magérlelések után
  3. ősz elején a későn virágzók magérlelése után
virágos rét telepítése a kaszálás
Alacsony dús rét kaszálása kézi kaszával. Forrás: internet

Miért kaszálás?

Mivel magas növényzetről van szó, ezért hagyományos fűnyíróval képtelenség végig menni a területen. Szóba jöhet a motoros vagy a hagyományos kasza is. A hagyományos jobb, mert élesen vág, és nem tép, így nem pusztítja a növényeket. Beszerzése olcsóbb, és hát a mozgás sem árt. Ez a kaszálást követő időszak fejlődését befolyásolja pozitívan. 

Nyesedék begyűjtése

A nyesedéket hagyjuk pár napig a földön heverni, száradni. Gyűjtsük be, amihez nagy fogú gereblyét kell használni. A szénát felhasználhatjuk komposztálásra vagy talajtakarásra a kert más részén, de kiszárítva a házi kedvenceknek is tökéletes alom.

Összegzés

Hagyjunk időt a rétnek. Szánjunk rá 1-2 év előkészítést a terület állapotától függően, majd gyorsítsuk fel a folyamatot vetéssel, amit akár évente megismételhetünk. Rendszeresen, évente 2-szer kaszáljunk, ne locsoljunk, és ne trágyázzunk.

Ne feledjük, a virágos rét telepítése egy tájrehabilitáció, amivel egy területet részben visszaadunk a természetnek. Minél kevesebbet bolygatjuk, annál jobb lesz az eredmény. A mező létesítése megtanít minket arra, hogy mi alkalmazkodjunk a természet dinamikájához, és ne fordítva.

Sok sikert a virágos rét telepítéséhez! Írjátok majd meg az eredményeket.

Vélemény, hozzászólás?