Kosár tartalma
virágos rét

Virágos rét telepítésének szempontjai. 1.rész

Miben más a virágos rét, mint egy virágos ágyás? Mi keresnivalója van egy rétnek a kiskertben? Miért kell egyáltalán nekünk ilyen? Mielőtt egy hirtelen jött ötlettől vezérelve belevágnánk egy közel természetes terület kialakításába, és egy újabb nyűgöt vennénk magunkra, járjuk együtt körbe, hogyan és kinek érdemes ebbe belevágni, és milyen adottságok kellenek hozzá.

Virágos rét a természetben?

Virágos rétről a települések határában növő füves, virágos együttesek jutnak eszünkbe elsőként. Ezek jelentős része is az emberi beavatkozás eredményeként jött létre, valójában kultúrtájak. Rendszeres kaszálással és legeltetéssel fenntartott területek, melyekben a fásszárú növények nem, vagy csak alig tudtak megjelenni. A kaszálás és a legeltetés elmaradása a terület elvadulását eredményezné, és a rétben megjelennének a bozótok, cserjék, fák is.
A rétre jellemző lágyszárú növények fajtagazdagsága hosszú idő alatt alakul ki. Egy területen megtelepedett fajták az éghajlat, a terület mikroklímája, nedvesség és talaj függvényei.
Ha azonban a virágos rét is kultúrtáj, és nem csak a természet alakította, akkor végképp helyénvaló a kérdés, mi a különbség a virágos rét és a virágos ágyás között, és ezzel talán azt is megválaszoljuk, hogy mikor is jó ez nekünk.

virágos rét a határban

Virágos rét vagy virágos ágyás

Virágos rét
 Virágos ágyás
Idő tényező

A rét kialakuláshoz évek kellenek.

A virágos ágyás már az első szezonban jól mutat, szinte azonnali élményt nyújt.

Szükséges méret

A rét nagy felületen, 100 m2 felett mutat igazán, a fajtagazdagsága csak így tud megmutatkozni.

 A virágos ágyás kicsiben is jól mutat.

Fajtaválaszték

A rét fajtaválasztéka gazdag, minimum 20-30 fajtából áll. Összetételük nehezen befolyásolható, változó és területileg sem homogén.

A virágos ágyás akár pár fajtából is elkészíthető, és az összetétel kontrollálható.

Díszítő időszak

A rétnek kb. 1-2 csúcsidőszaka van a szezonban. A kaszálások után és a téli időszakban a megjelenése nem látványos.

A virágos ágyás díszítő időszaka fajtaválasztéktól függően az egész szezonra, de akár egész évre kinyújtható.

Telepítés mód

A rét kialakulhat természetes módon, és/vagy vetéssel, dugványozással is létrehozható. A növények sűrűn nőnek, a föld nem látszik közöttük. Olcsó és viszonylag egyszerű.

A virágos ágyásba a növényeket egyedileg telepítjük, általában fejlett példányokat, ezért bekerülési költsége magasabb, és munkaigényes is.

Társítási mód

A rétben a fajták keverten jelennek meg a teljes területen, pixel vagy mátrix szerűen. Lásd Piet Oudolf kiültetéseit.

A virágos ágyásnál az angol kiültetési mód az elterjedt, ahol a növények csoportokba rendezve némi átfedéssel kerülnek beültetésre. Erről itt olvashatsz bővebben. A föld látható marad a növények között.

Fenntartás

A rét karbantartása fajtafüggetlen, az egész területen egységesen történik. Csupán évi  kétszeri kaszálást igényel.

A virágos ágyás karbantartása fajtánként történik, az ápolás kifejezetten időigényes és intenzív.

Egy kiskert tulajdonos szempontjából a legkomolyabb különbség a rét és a virágos ágyás között a rendelkezésre álló terület méretében, a fajtaválasztékban és a fenntartási munkálatokban mutatkozik meg.

Ha nincs nagy helyünk, akkor nem érdemes réttel kísérletezni, mert ahhoz, hogy a sok virágfajta érvényesüljön, legalább 100 m2 területre lesz szükségünk.

Látványos különbség, hogy a rét telepítése egyszerűbb, nagyságrendekkel olcsóbb, de időt kell adnunk, hogy kialakuljon. Mivel a virágos rét telepítése könnyebb, ezért sokkal nagyobb területet tudunk ily módon vonzóvá tenni, mintha intenzív virágos ágyást készítenénk.

Viszont, ha szeretnénk mindenáron kontrollálni a kiültetés összetételét, akkor felejtsük el a virágos rét telepítését, mert a fajták változhatnak, illetve azzal kell számolnunk, hogy lesznek benne olyan fajták, amik nem minden évben bújnak ki, mert az adott szezon éghajlata nem ideális számukra.

vadvirágos rét

A virágos rét a “lusta” kertész kedvence, mert ha egyszer beállt, onnantól kezdve csak néha kell hozzányúlnia.

A rét helye a kertben

A rétről a nyári virágtenger jut eszünkbe, de a valóság azért nyersebb, ugyanis a virágos rét a szezonban nem mindig nyújt vonzó látványt. A téli időszak, majd a nyári és őszi kaszálás után a rét nem túl felemelő látvány. Ezért olyan helyre érdemes telepíteni, amely a fő díszkerttől, illetve a háztól távolabbra esik, kicsit parlagon van, és más szerepet nem tudunk a területnek szánni.

virágos rét a hátsó kertben
füves rét az előkertben
Ez a rét egy kert előterében jött létre, közvetlenül a ház szomszédságában. Megjelenése itt inkább ápolatlanságot juttat eszünkben, mint természetes könnyedséget.

A rét telepítéséhez alkalmas növények

A mező-rét fajtáival szembeni elvárások, hogy

• évről évre megújuljon magról, gumóról vagy egyéb gyökérzetről,
• méretük kb. 30-80 cm között változzon, néha egy-egy magasabb is belefér,
• virágzatuk egyszerűbb és kisebb legyen, hogy ne kelljen karózni őket,
• tápanyagban szegény talajokat kedveljék,
• vízigényük igazodjon a területre jellemző természetes vízutánpótláshoz.

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy a telepített fajták egy része ki sem kel majd, vagy pár év után eltűnik. Ez nem baj, ez nem kudarc, egyszerűen nem tudjuk mindegyik fajta igényét pontosan eltalálni. A mezőben hagynunk kell a természetes szelekciót érvényesülni. Van, ami eltűnik, ami viszont jól érzi majd magát, az szaporodásnak indul.
Ahogy a táblázatban is írtuk, legalább 20-30 fajtát kell telepítenünk; a több itt jobb.

Fűvel vagy anélkül?

virágos rét kiskertben

Ízlés kérdése, hogy füvekkel vagy füvek nélkül képzeljük el a mezőt. Talán természetesebb hatása van egy füves-virágos társításnak, de ettől még nem lesz kevésbé autentikus a rétünk, ha csak virágokban gondolkodunk. Ha a füvek kerülnek túlsúlyba, akkor a rétünk már inkább hasonlít majd egy préri kerthez.

Azonban jó, ha tudjuk, hogy a füvek előbb-utóbb megjelennek majd az együttesben, és ha ezek nem tetszenek nekünk, akkor egyesével kell eltávolítani őket. Hát ez nem hangzik túl jól.

 

Ahogy korábban írtuk, ha nem vagy felkészülve arra, hogy olyan fajták is megjelennek a virágos rétben, amiket nem szeretsz, akkor inkább ne is kezdj bele. Viszont a füvek közül nem lesz jó bármi: a tarackoló típusok, amelyek erősen elnyomják a többi növényt, kevésbé alkalmasak, mint a csomós növekedésűek, pl csenkeszek. Erre a telepítésnél még visszatérünk.

Alkalmas fűfajták egy mezőhöz

Egy- és kétnyáriak

Rengeteg egynyári alkalmas erre. Vetésük könnyű, viszont ahhoz, hogy ne kelljen évente újra vetnünk őket, hagynunk kell beérni a magokat, és csak utána kaszáljunk. Az egynyáriak a virágos rét nyár eleji képét fogják meghatározni. Az alább kiemelt fajták mellett kész megoldásokat is találsz az Egynyári és kétnyári virág-összeállításokban.

Virágos réthez alkalmas egynyáriak

Évelők

A virágos rét telepítéséhez olyan évelőket válasszunk, amik vetésről szaporíthatók, mert nagy mennyiségre lesz szükségünk. Az évelőkkel tudjuk igazán stabillá tenni a virágos rét növényválasztékát, hiszen ezek évről évre biztosan kihajtanak. A későn virágzó fajtákkal a virágos rét díszítőértékét tudjuk meghosszabbítani.

Virágos réthez alkalmas évelők

Hagymások

Hagymások telepítésével a  mezőnk kora tavaszi időszakát is vonzóvá tehetjük, de ültetésük fáradságos, hiszen egyesével kell elhelyezni a rétbe nagy mennyiségben. A hagymások telepítése stabil megoldás a virágos réthez, mert a legtöbbjük hosszú életű, ezért érdemes egyszer beruházni rájuk.

Virágos réthez alkalmas hagymások

Vadvirágok a mezőhöz

hólyagos habszegfű
Hólyagos habszegfű apró, légies virágai

A vadvirágok idővel maguktól megtelepednek. Lehet, hogy már benne voltak a földben, vagy a szél, vagy a madarak hozták magukkal, mindenesetre azt jelzi, hogy a rétünk kezd beállni, és helyet ad a természetes fajtabővülésnek is. Ha ez bekövetkezik, elégedettek lehetünk. Kicsit mi is ráerősíthetünk erre, ha magunk gyűjtünk be magokat a közeli rétről, és vetjük el a kertben. 

Könnyen hozzáférhető növények pl a hólyagos habszegfű, közönséges cickafark és pitypang is.

Összegzés

Csak nagy terület esetén fontoljuk meg a virágos rét létrehozását, és csak akkor, ha van hozzá türelmünk, és nem akarjuk a természetes szelekciót mindenképpen befolyásolni. 

A változatosság fontos. A legbiztosabb hatást akkor érjük el, ha egynyárikat, évelőket, füveket és hagymásokat is telepítünk. Hagyjuk, hogy megjelenjenek benne a környező területekről jövő növények. 

A telepítés lépéseiről és fogásairól a következő részben találsz majd információt.

virágos rét nyáron
Vélemény, hozzászólás?