Zelkova serrata – japán gyertyánszil

74 900 Ft

A Zelkova serrata – japán gyertyánszil gyors növekedésű, sűrű árnyékot adó fa. Kisebb kertekbe vagy társasházak, lakóparkok udvarára javasoljuk.

  • Következő szállítás: 2024 szeptember első hete
  • Áruda: Extra méretű koros fák és cserjék
Milyen fejlettségű fát kapok?

A koros fák méretét a törzskerületükkel jellemzik, minden egyéb adat tájékoztató jellegű és kevésbé mérvadó.

Példa:

12/14 méret azt jelenti, hogy a fa törzskerülete 12-14 cm 1 méter magasságban mérve.

Egy 12/14 cm kerületű fa kb. 8-10 éves, törzsmagassága és egyben ahonnan a lombozat kezdődik jellemzően 2-2,2 méter. A fa teljes magassága kb. 4 méter, súlya változó, maximum 50 kg.

A lombkorona mérete, ágrendszere a törzskerülettel arányban változik, de fajtától és időszaktól is függ, mert a megfelelő megeredés miatt visszametszésre és ritkítására is sor kerülhet.

Földlabdás, vagy konténeres?

Földlabdás koros fákat szabadföldben nevelik. A földlabdás fákat az átültetés előtt emelik ki a földből, és földlabdázzák, úgy hogy a szállítás és beültetés során a gyökérzet egyben maradjon. Ehhez a földlabdát jutaszövettel veszik körbe, majd erős dróthálóval stabilizálják a gyökérzetet és a körülötte lévő földet.

A faiskolában a földlabdás fákat kiemelés előtti években iskolázzák, hogy kompakt és sűrű gyökérzetet neveljen így biztosítják, hogy az átültetést követően biztosan megeredjen. A Florapont által kínált növények 2-szer vagy 3-szor iskolázottak, ami a legmagasabb minőség ebben a kategóriában.

A földlabdás fák egyetlen hátránya a konténeressel szemben, hogy az ültetési időszakuk korlátozott: telepítésük csak a kora tavaszi vagy késő őszi időszakban lehetséges.

Földlabdás kiszerelésben általában nagyobb a választék, mint konténeresben és általában olcsóbbak, mint a konténeresek.

Mennyire nehéz egy koros fa telepítése?

A koros fákat ültetésre előkészítjük, lombozatukat a szükséges mértékben visszametszük. A visszametszés a biztos megeredés miatt szükséges, ilyenkor a gyökérzetet és a lombkoronát egyensúlyba hozzuk.

Az ültetés nem igényel nagyobb tudást mint egy kisebb példány elültetése, de fizikailag nehezebb. Az ültetésről ebben a cikkben találsz részletes útmutatót.

Kérd szakértőnk tanácsát

A Zelkova serrata – japán gyertyánszil felhasználása

Gyorsan növekszik, hamar árnyékot ad. Adottságai miatt főként szoliterként érdemes ültetni, akár kisebb kertekbe vagy társasházak, lakóparkok udvarára, de csoportban még látványosabb.

A Zelkovaserrata  – japán gyertyánszil tulajdonságai

  • Alak: Közepes méretű lombhullató fa, amely általában 15-20 m magasra nő meg. Jellemzője a rövid törzs, amely sok felálló, szétterülő szárra oszlik, és széles, kerek tetejű koronát alkot. A fa fiatalon gyorsan növekszik, bár a növekedési ütem éretten lelassul. Kérge világosszürke, sima, idővel hámló.
  • Levél: Levelei tojásdadok, 10–12 cm hosszúak és 5 cm szélesek, hegyes csúcsúak, szálkásan fogazottak. Felső felük sötétzöld, érdes, fonákjuk világoszöld, sima. Ősszel sárgára vagy vörösesre színeződnek.
  • Virág: Zöldes, apró virágait áprilisban hozza.
  • Termés: Termése kisméretű, kerek makk.
  • Tenyészhely: Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékosabb helyet is választhatunk. Optimális számára az olyan hely, ahol teljes reggeli napfény és szűrt délutáni napfény éri. Ha tűző délutáni napsütésnek van kitéve, a levelek hajlamosak megégni.
  • Talaj: A hidegebb hónapokban kevesebb vízre van szüksége, de nem szabad hagyni, hogy a talaj kiszáradjon.

Szállítás ezekbe az országokba: Magyarország


 

Szállítási feltételek
SZÁLLÍTÁSI HATÁRIDŐK

Kiszállításra előre egyeztetett időpontban, a terméknél jelzett héten kerül sor.

SZÁLLÍTÁSI MÓD

A túlméretes növényeink szállítását egyedileg, saját alvállalkozó fuvarossal végezzük, a visszaigazolásban jelzett időpontban. A szállítás pontos idejéről a kiszállítást megelőző héten értesítünk. A szállítás a kertkapuban történő lepakolást és átadást jelenti, a termékek további mozgatását, elhelyezését a szállítási díj nem tartalmazza. A termékek súlya tájékoztató jellegű, de mutatja, hogy milyen nehéz növényekről van szó. A legtöbb esetben a növény mozgatásához legalább 2 ember szükséges.

SZÁLLÍTÁSI DÍJAK

A szállítási díj távolságfüggő : 15.980 Ft-23.990 Ft/rendelés között változhat. A kosárnál a címed megadása után pontos összeget fogsz látni.

Jellemzők

Tömeg N/A
Magasság: A következőkből választhatsz

Szélesség: A következőkből választhatsz

Növekedési ütem: A következőkből választhatsz

Növény alak: A következőkből választhatsz

Díszítő érték: A következőkből választhatsz

Virágzás időszaka: A következőkből választhatsz

Fényigény: A következőkből választhatsz

,

Talajigény: A következőkből választhatsz

Vízigény: A következőkből választhatsz

Hidegtűrő képesség: A következőkből választhatsz

Kiszerelés: A következőkből választhatsz

Méret: A következőkből választhatsz

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zelkova serrata – japán gyertyánszil” értékelése elsőként

Kérek értesítőt, ha a termék elérhető lesz