Kosár tartalma
Változatos lombhullató cserjékből álló kert

Zöld szín a kertben. Látványos kert virágok nélkül

Zöld szín a kertben vagy inkább sok virág?

Milyen más szín jutna eszünkbe a kertről elsőként, mint a zöld? Zöldek a lombok, a friss hajtások, a fű (már ha ki nem sárgul), és kissé igazságtalannak érezzük, amikor a téli időszak kíméletlensége miatt mindez eltűnik a szemünk elől. De valljuk be magunknak, amikor növényeket válogatunk a kertünkbe, szinte biztos, hogy nem a zöld levélzetre figyelünk, hanem a színes virágra, levélre, termésre. Keressük az izgalmas, a zöldtől eltérő színeket, és virágokban kezdünk el gondolkodni: sárgára, rózsaszínre, kékre komponálunk, és szegény zöld csak enyhe díszletté degradálódik. Vajon mi van e mögött? És vajon mit lehet ezzel kezdeni? Miért és mikor fektessünk nagyobb hangsúlyt a zöld színre?

Ebben a cikkben a zöld szín használatára szeretnék fókuszálni. Hasznos lehet az alábbi írás azoknak, akik a megnyugvást keresik a kertben, de talán azok is egyetértenek majd néhány megállapításommal, akik elsősorban virágokban gondolkodtak eddig.

Mindenképpen fontos hangsúlyoznom, hogy nem arról van szó, mi a jobb, a sok zöld szín a kertben vagy a sok virág, hiszen mindkettő jó megoldás, hanem az, hogy a kettőnek a ránk gyakorolt hatása látványosan eltérő.

A színek vonzásában

Nem véletlenül vonzódunk a feltűnő színekhez. Egész egyszerűen természeti lényként hozzászoktunk a zöldhöz: ezt tartjuk normálisnak, és a figyelmünk arra koncentrál, ami ettől eltér, azaz a színek közül a zöld az egyik legkevésbé figyelemfelhívó számunkra. Ez a rangsor létfontosságú volt az ősidőkben az életben maradáshoz. Na de manapság? Mi van akkor, ha színekkel vesszük magunkat körbe?

Ha színes lombokkal és virágokkal gazdagítjuk a kertünket, azzal figyelemfelkeltő fókuszokat hozunk létre, impulzívabb és látványosabb lesz az összkép. Ingerekkel teli világunkban szinte az unalmas kategóriába esik a zöld lombozatú kert, kellenek a színek. Habitusunk befolyásolja ezzel kapcsolatos ingerküszöbünket, de a divat is jócskán belejátszik a virágok körüli népszerűségbe.

Látványos facsoportok a zirci arborétumban
Látványos facsoport a zirci arborétumban. Különféle zöld lomb, növény forma és méret ad változatosságot a kiültetésnek. / Fotó: Rácz Péter

A virágok és vele együtt a színek látványos alkalmazása a kiskertekbe kb. a XIX. század végi Angliából indult, köszönhetően elsősorban Gertrud Jekyll kerttervező hölgynek. Előtte a kastélyok inkább egzotikus fás, nagyméretű impozáns darabokkal akarták a megmutatni a különlegességüket, tehát a zöld szín volt a domináns. A színes virágos kertekkel szembeni másik ellenpélda a meditatív kertek világa.

A zöld szín alkalmazása a kertben

Minden olyan kertben, ami a lenyugvást kívánja szolgálni, kerülendő a színek túlzott használata, éppen azok inspiratív hatása okán. Ami nyugodt, az általában egyszerű, de korántsem unalmas. Viszont idő kell, míg észrevesszük a zöld szépségét. Az tény, ha zöldre szeretnéd komponálni a kertedet, és ezt nem csak a pázsit zöldjével akarod elérni, akkor a finomabb részletekre is jobban oda kell figyelni. Mik ezek?

Figyelj a zöld tónusaira

A zöld szín tónusaira akkor tudunk odafigyelni, ha egymás mellé teszünk eltérő lombú növényeket. Azonnal észrevehetjük, hogy a zöld erőssége látványosan eltér az egyes növényeknél, a skála az egészen világos halvány zöldtől a mély sötét árnyalatokig terjed. Nézzük csak a szinte fakó zöld árvalányhajat, amelynél már a világosabb zöld lombú boglárkacserje (Kerria japonica), vagy a szintén világos zöld téli jázmin (Jasminum nudiflorum) is sötétebbnek tűnik. Középzöld tónusokra példa az babérmeggyek legtöbb fajtája is ide tartozik. A zöld skálánk másik végén olyan növényeket találhatunk, mint a sötétzöld, elegáns tiszafa (Taxus baccata), vagy a ráncos levelű bangita (Viburnum rhytidophyllum).

Zöld szína kertben. Példák eltérő zöld árnyalatú lombozatokra
Példák eltérő zöld árnyalatú lombozatokra. Balról jobbra és fentről lefele haladva : Sedum ’Herbstfreude’, Jasminum nudiflorum, Kerria japonica, Elaeagnus ebbingei, Salix purpurea ’Gracilis’, Rosa glauca, Heuchera micrantha ’Palace Purple’, Viburnum rhytidophyllum, Taxus baccata / Fotó: Rácz Péter

A zöld eltérő árnyalatai

A lombok színeiben nem csak a zöld intenzitásában van különbség, hanem a zöld árnyalataiban is, azaz amikor a zöld színhez valamilyen más szín is keveredik. (Megjegyzés: a nagyon tarka levélzetekkel most nem foglalkozok, mert azzal megint csak az intenzívebb színek felé fordulna a figyelmünk.) Találhatunk példát a sárgás, ezüstös és bordós árnyalatokra is. Itt van a hűvösebb ezüstös zöld levelű Elaeagnus ebbingei, vagy az évelők közül például a Sedum ’Herbstfreude’ varjúháj.

Bordós-zöldes árnyalatokban pompázik például a vérmogyoró (Corylus maxima ’Purpurea’), vagy a szintén népszerű tűzeső (Heuchera micrantha ’Palace Purple’) és egyik kedvencem, egy mélyzöld bordó árnyalatú Rosa glauca.

A sort te is tudod folytatni, ha a kertedben lévő vagy kiszemelt növényeidet ez alapján kezded kategóriákba, azaz a zöld különböző árnyalataihoz sorolni.

Alkalmazz változatos tónusú zöldet

Amikor a kiválasztott növényeket elkezdjük zöldre komponálni, akkor fontos látni, hogy a kiszemelt növények levélzete mennyire eltérő árnyalatú. Ez újszerű megközelítést igényel, hiszen most nem a virágszínek társítására kell koncentrálni, hanem a zöld intenzitására, árnyalatára, fakóságára stb. Mivel a növényekről ez az információ általában kevéssé publikált, ezért a figyelmes kertészre marad a gondos megfigyelés és jegyzetelés. 

Ahhoz, hogy a zöld ne olvadjon egy masszába, fontos, hogy több árnyalat is megjelenjen a kiültetésben, főleg a világos- és egész sötétzöldeknek lesz jelentőségük, mivel ők adhatják a változatosság alapját. 

Látványos zöldlevelű növénycsoport
A sötétebb hátteret adó Picea elé ültetett örökzöld zabfű (Helictotrichon sempervirens) és a nyuszifül (Stachys byzantina) hármasa ad látványos zöld levelű kompozíciót.

Alkalmazz változatos formákat

A fenti képen azonban észrevehetjük, hogy nem csak a zöld árnyalatai, hanem a növények, és levélzetük eltérő formája is sokat hozzá tesz a változatos élményhez. Azaz ahhoz, hogy ne forduljon unalomba a zöldre komponált növénykiültetésünk, a textúrák és formák változatosságának megteremtése lesz, amiről a következő részben olvashatsz majd.


A cikkben említett növényfajták

A cikkben bemutatott növényekről további részletes információkat találsz az adott növényre kattintva.

Növényekkel, kerttel kapcsolatos további ötletekért érdemes még ellátogatnod Pinterest oldalunkra.

Vélemény, hozzászólás?